Helyi közélet

2017.09.30. 11:09

Meghagyták a régi padlót a Világbékében

Miskolc - A Széchenyi utca 19-es szám alatt található Weidlich-­palotában lelt otthonra a Pizza, Kávé, Világbéke. A hely, amelyet a Dudás testvérek, Szabolcs és Szilárd – Az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai – álmodtak meg Miskolcra.

Miskolc - A Széchenyi utca 19-es szám alatt található Weidlich-­palotában lelt otthonra a Pizza, Kávé, Világbéke. A hely, amelyet a Dudás testvérek, Szabolcs és Szilárd – Az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai – álmodtak meg Miskolcra.

Ennek kapcsán érdekes történetet mesélt lapunknak Dudás Szilárd. Mint mondta, padlófűtést szerettek volna építtetni a „Világbékébe” és annak rendje és módja szerint elkezdték a szakemberek a munkálatokat. Idővel, 10 centméternyi „palmatex, linóleum, palmatex, linóleum” kombó után előbukkant valami a múltból a pepita kövezet képében. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány esztendős lehet a fekete-fehér burkolat, ám a Dudás fivérek úgy döntöttek, hogy megőriznek valamit a múltból és meghagyták a bizonyosan jó néhány évtizedes régi kövezetet. Nos, így nem lett padlófűtés, és így kerültek radiátorok a hivatalosan csütörtökön megnyíló Pizza, Kávé, Világbékébe.

A helyen egyébként nagyon régen a Fekete Kutya fűszer­üzletben lehetett vásárolni, igaz, a Mahr család által, 1756-ban alapított Fekete Kutya eredetileg a mai Széchenyi u. 35. alatt működött. A források szerint Weidlich Pál 1881-ben lett a nagy múltú bolt üzletvezetője, majd 1891. január 24-én jegyeztette be cégét, és átvette a Fekete Kutyát.

A bolt legjobban jövedelmező profilja a tokaji borok értékesítése volt, mellyel nemzetközi sikereket is elért. Az üzlet Felső-Magyarország legnagyobb fűszerkereskedése lett, amit rövidesen nagykereskedéssé fejlesztett. Ennek volt fontos eleme az üzletház felépítése. Az épület földszintjére, jobb oldalra került a „Fekete Kutyához” címzett fűszer-, bor-, ásványvíz- és vetőmag-kereskedés.

A cégéréül szolgáló „fekete kutya” szobrot (amelyet tudomásunk szerint egy fővárosi múzeumban őriznek – a szerk.) 1911. december 21-én helyezte át az akkori Széchenyi u. 32. szám alóli üzletből, így az építkezés befejezését is erre az időpontra, karácsonyra datálhatjuk.

A Weidlich-féle fűszerkereskedés államosítás utáni utódüzlete, a Belvárosi Csemege 1983 januárjáig működött.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában