Helyi közélet

2017.09.22. 14:47

Marica grófnő: Életteli operett egy férfiról és egy nőről – premier a miskolci színházban

Miskolc - Kálmán Imre legkedveltebb operettjének bemutatójával indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban.

Miskolc - Kálmán Imre legkedveltebb operettjének bemutatójával indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban.

Szeptember 22-én, pénteken este 9-kor kerül a nézők elé a Marica grófnő a Nagyszínházban. A népszerű slágerekkel, szerelemmel, bonyodalommal és hazugsággal teli, mégis boldog befejezéssel végződő történetből kiderül: a valódi szerelemhez először önmagunkkal kell szembenéznünk, játszmák nélkül.

Az emberből kell kiindulni

Az előadást Szabó Máté állítja színpadra, aki szerint a darab legnagyobb varázsa, hogy rendkívül érzékletesen ragadja meg mind szövegben, mind zenében a kirekesztettséget. A cigánnyal való „együttmuzsikálás” fájdalmas gyönyörűségét.

– Mivel ez az egyik legismertebb operett, így kihívást jelent, hogy az ismert számok hogyan tudnak mégis pozitív meglepetést okozni. Ahhoz, hogy érvényesen, a műfajban rejlő sokrétűséget is megmutatva lehessen színpadra állítani egy operettet, szerintem itt is az emberből kell kiindulni, mint bármely más elő­adásban, és talán egy bizonyos ponton el kell rugaszkodni – állítja a rendező.

Az előadás látványvilágával kapcsolatban elárulta, Cziegler Balázzsal és Füzér Annival egy valóságos világot igyekeztek teremteni, olyat, ami élő, változékony. Ez azért fontos, mert a díszlet, a kastély, közvetlenül a főszereplő a tiszttartó befolyása alatt van. – Illusztráció helyett a valóságosból indultunk ki, abból, hogy a tiszttartó szívét-lelkét belerakja a kastélyfelújításba, a történet folyamán tulajdonképpen fokozatosan felvirágzik az épület. Emellett bizonyos momentumokban helyet hagytunk a költészetnek, a túlzásnak, a letisztultságnak is – tette hozzá Szabó Máté.

Mindig varászlatos élmény

A címszerepben Eperjesi Erikát láthatja a közönség, aki már számos alkalommal játszotta Marica szerepét, de Kálmán Imre operettjét énekelni mindig varázslatos élmény számára:

– Ez egy korszakokat átívelő, lenyűgöző, mindig népszerű muzsika. Minden korosztály számára érthető, befogadható és élvezhető. Eddig háromféle rendezésben játszottam ezt a szerepet – egy turnén német nyelven is, ami külön kihívás volt –, és mindhárom rendező más oldalát láttatta meg velem Marica karakterének. Ez egy színész számára a legideálisabb, hiszen így sokkal több színt tud megmutatni magából, és ezáltal a szerep és a megformálás is fejlődik az eltelt évek és az előadások alatt. Szabó Máté rendezése adta számomra a legtöbb újdonságot és kihívást az újszerű megközelítés és a prózai jelenetek igazi mélysége által. Marica szerepe nemcsak a kedvesen mosolygó és szépeket éneklő primadonna, hanem igaz érzéseket, mély gondolatokat átadó valódi női karakter – mondja Eperjesi Erika.

Jól játszható helyzetek

Az előadásból már volt nyáron egy előbemutató, szeptember 22-én a felújítópróbák után kerül közönség elé a darab. Szőcs Artur, Tasziló gróf megformálója szerint kifejezetten jót tesz, ha eltelik egy nyár a próbafolyamat után, mert ilyenkor tovább érik benne a szerep.

– Annyi minden éri a színészt ez alatt a pár hónap alatt: nyaralás, munka, új élethelyzetek, ráadásul ilyenkor kicsit lenyugszik az ember, mindig egy kicsit érettebb, jó esetben bölcsebb lesz, és ezeket a tapasztalatokat mind be lehet építeni, amikor újra elővesszük a darabot – árulta el a színész-rendező.

Szőcs Artur sem most először találkozott Marica történetével.

– Pont tíz évvel ezelőtt álltam először színpadon a Marica grófnőben. Akkor Liebenberg Istvánt játszottam a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Nagyon szerettem azt az előadást is, és igazából akkor jegyeztem el magam ezzel az operettel. Nem volt tehát számomra ismeretlen sem a darab, sem a karakter. Nekem mindig varázslatos marad ez az Erdélyben játszódó történet. Tasziló, akit játszom, gazdatiszti állást vállal, mert Pesten elszórakozta a vagyonát, és szerelmes lesz. A hegyekben szerelmesnek, elnyomottnak lenni, esténként együtt mulatni a szolgákkal, a cigány muzsikosokkal zenéltetni, együtt énekelni, ezek jól játszható, nagyon élvezetes helyzetek a színész számára – állítja a színművész.

PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában