Helyi közélet

2017.09.08. 13:14

Lélektan

<em>Nem először merül fel bennem a gyanú, hogy a szülők vajmi keveset értenek a gyerekek lelki világához és neveléséhez.</em> Hegyi Erika írása.

Nem először merül fel bennem a gyanú, hogy a szülők vajmi keveset értenek a gyerekek lelki világához és neveléséhez. Hegyi Erika írása.

Sőt, azzal is szembesülnöm kellett nem egyszer, hogy az erre hivatottak, azaz a pedagógusok sincsenek egészen tisztában azzal, hogyan működik a gyerek. Sértődés ne essék, nem mindenkire igazak első mondataim, de sok mindenkire. Azért tudom, mert gyakran hívunk szerkesztőségünkbe gyermekpszichológusokat, akik a szülők telefonos kérdéseire válaszolnak. És amíg épp nem csörög a telefon, adódik alkalom egy kis beszélgetésre.

Ezekből a beszélgetésekből leszűrhető, hogy sokkal könnyebb lenne a nevelők és a szülők dolga, ha megfelelő pszichológiai ismeretekkel rendelkeznének, azaz értenének a gyermeki lélekhez, ismernék a kicsik életkori sajátosságait, és tudnák, hogy ha sír, hisztizik, rosszul viselkedik, vagy nem megy neki a tanulás, nem biztos, hogy ő a hibás. Egy pedagógus ismerősöm meséli, hogy ő ugyan több éven keresztül tanult a főiskolán pszichológiát és pedagógiát, de az volt vele a baj, hogy nem a gyakorlatról szólt, hanem alapfogalmakat kellett megtanulniuk, aminek aztán az osztályteremben nem sok hasznát vették. Tudom, hogy a legtöbb iskolának ma már van iskolapszichológusa, de ő csak a nagy bajokkal foglalkozik. A nagy bajok azonban a kicsikkel kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában