Helyi közélet

2017.09.17. 12:49

Hat új tokaji borlovag

Tokaj - A Rákóczi pincében avatták fel a Tokaji Borlovagrend új tagjait.

Tokaj - A Rákóczi pincében avatták fel a Tokaji Borlovagrend új tagjait.

Hat új taggal bővült a Tokaji Borlovagrend szombat délután. Az avatási szertartást a tokaji Rákóczi pincében tartották.

A Tokaji egy fogalom

A megjelenteket Kovács Tibor, a borlovagrend nagymestere köszöntötte, majd egyperces néma emlékezést tartottak a borlovagrend közelmúltban tragikus hirtelenséggel elmúlt nagymesterére, Dusóczky Tamás emlékére.

– Időről-időre új tagokat fogadunk magunk közé – mondta Kovács Tibor. – A jelölteket a tagjaink ajánlhatják. Olyan tagjelöltekről van minden esetben szó, akik sokat tettek vagy tesznek a tokaji bor népszerűsítéséért. A Tokaji bor egy fogalom világszerte, amellyel Magyarországot azonosítják. Ahhoz, hogy a Tokaji világhírnévre tegyen szert, ahhoz kellett a klíma, a talaj és az ember együttműködése. Ez hozta létre a méltán világhírűvé vált természetes édes bort, ezt a máshol megismételhetetlen értéket, amelyről egyebek mellett nemzeti himnuszunk is megemlékezik. A Tokaji Borlovagrend célja, hogy őrködjön az itt évszázadok alatt kialakult minőség felett. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha ragaszkodunk a hagyományos szőlőműveléshez és borkészítéshez.

A tokaji szeretete

Szombaton hat új tagot avattak. A tagjelölteket dr. Molnár Péter ceremóniamester, a Tokaji Borlovagrend tagja mutatta be a megjelenteknek.

Gál Helga volt az ország első női sommelier-je, aki jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium bortanácsadója.

Balogh-Nagy Erzsébet már fiatalkorában megismerkedett a szőlőműveléssel. Agrármérnökként vállalkozásokba kezdett, jelenleg a Keleméri Báránykák gazdaság vezetője.

Dala Ákos szüleinek a Balaton mellett volt szőlője. Kezdetektől résztvevője a tokaji borárveréseknek, mára már komoly gyűjteménnyel rendelkezik

Fazekas Lajos amióta először megkóstolta, egyre jobban beleszeretett a valódi tokaji borba és feltett szándéka, hogy a jövőben is képviselje a tokaji bor érdekeit.

Terry He 2014-ben látogatott először Magyarországra és ennek során került el a Tokaji borvidékre. Azóta évente legalább 5-6 kínai expón népszerűsíti a tokaji borokat és ha hazánkban jár, mindig ellátogat a borvidékre.

Jiri Muska a 90-es években az egyik borkóstoló végén találkozott először a tokaji borral. Azóta létrehozott egy képzési központot is, ahol ha csak teheti, bemutatja a tokaji borokat. Minden általa szervezett borkóstoló végén a záró csúcsbor egy tokaji.

A bemutatás után a próbafeladatok következtek, majd az eskütételt követően a hat új jelölt immár a Tokaji Borlovagrend rendes tagjává vált. Az eseményt Nagy Csaba tárogatóművész játéka színesítette.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában