Helyi közélet

2017.09.03. 08:31

Edényben nevelt világegyetem Miskolcon

Miskolc - Magyarországon 35 éves a bonsaikultúra. Ennek alkalmából rendeznek különleges kiállítást az Ifiházban.

Miskolc - Magyarországon 35 éves a bonsaikultúra. Ennek alkalmából rendeznek különleges kiállítást az Ifiházban.

Szeptember 2-án és 3-án érdemes lesz ellátogatni a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házba, mert szemet gyönyörködtető kis fákat tekinthetnek meg ott az érdeklődők.

A Miskolci Bonsai Club által rendezett kiállításon sok matuzsálem korú fa is látható majd, többek között borókák, birsalma, gyertyán, galagonya, hárs és fenyők, amik bizonyítják a mai magyar bonsaikultúra létét. A rendezvény nívóját a Kassai Bonsai Club részvétele is emeli.

– A Dísznövény Nagykereskedelmi Vállalatok 1979 őszén hozták be olasz importból az első bonsaiszállítmányt – mondta lapunknak Rácz János, a Miskolci Bonsai Club vezetője. – A szállítmányba kétfajta növény volt, japán szíl és serissa (nincs magyar neve). Az emberek első találkozása a bonsaijal csodálatot ébresztett, mivel a látvány keltette élmény mindenkit rabul ejt. Megpillantva eme különleges növényeket az egzotikus távol-keleti világra gondolunk. Az emberek kételkedve fogadták a bonsait, nem hitték el, hogy a természet egyik csodája, melyet az emberi lelemény hozott létre. Idők múltával egyre többen vásároltak bonsait, statisztikai kimutatás szerint 1982-ben vált népszerűvé. A bonsai egy edényben nevelt „világegyetem”, állandóan változik, különleges műalkotás. A bonsai célja a természet idealizált újjáteremtése, amely a fák természetes életének, fejlődésének gondos tanulmányozásán alapul, lehetővé teszi a fák iránti szeretetünket. Sok éves elméleti és gyakorlati munkát igényel a törpefa megismerése. A személyiség és az egyéniség szellemisége szabja meg, hogy ki milyen fokon képes az ember és a bonsai összhangjának megteremtésére és kifejezésére. A japán hagyományok tiszteletben tartása mellett alakult ki, kitartó munka eredményeként a magyar bonsai­stílus. A bonsai stílusa kifejezi alkotójának szemléletét a természet szeretetéről – fogalmazott Rácz János.

- ÉM-HE -


A program

Szeptember 3., vasárnap

10.00: Bevezetés a bonsai világába

12.00: Suisseci-bemutató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában