Helyi közélet

2017.09.26. 17:53

Akarjon élni a beteg!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Olvasónk kérdéseire válaszolt szerkesztőségünk szakértője, Balogh Beáta klinikai szakpszichológus.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Olvasónk kérdéseire válaszolt szerkesztőségünk szakértője, Balogh Beáta klinikai szakpszichológus.

– Az unokám rákos lett. Megműtötték, már jól van, de azt látom, hogy a szülei, azaz a fiam és a menyem nem tudták kiheverni a traumát. Megromlott közöttük a kapcsolat, és bár vallásosak, de azt kérdezik, milyen Isten az olyan, aki ezzel a szörnyű betegséggel sújt egy gyereket – sorolta szomorúan egy nagymama, aki szakértőnktől, Balogh Beáta klinikai szakpszichológustól kért tanácsot, mit tegyen ebben a helyzetben.

A szakember jelezte, a nagymamának érdemes lenne a fiával és a menyével külön-külön beszélgetni. A gyerek ugyanis akkor tudja könnyebben feldolgozni a történteket, ha a családban harmónia és békesség van. Az apa és az anya kérheti pszichológus segítségét is. A gyerek számára pedig nagyon jó terápiás módszer létezik, az úgynevezett Simonton-terápia, amit kimondottan az onkológiai betegségben szenvedők segítésére találtak fel, és az úgynevezett imaginációs technikával, azaz képekkel dolgozik.

A spirál

Az elmúlt héten volt szerkesztőségünk vendége Balogh Beáta, aki olyan olvasóinknak adott tanácsot, akik rákbetegségben szenvednek vagy azon átestek.

Egy 73 éves hölgy azt szerette volna tudni, mit tegyen, ha hirtelen 5 kilót fogyott, járt kivizsgálásokon, de semmiféle rendellenességet nem találtak nála. Egyik ismerőse azt mondta, 73 éves kor után már jön a leépülés, úgyhogy ne csodálkozzon.

A szakpszichológus hangsúlyozta: ilyesmit nem szabad elhinni. Örülni kell annak, ha az orvosi eredmények negatívak. A fogyás történhet lelki probléma miatt is, lehet, hogy a hölgyet erősen foglalkoztatta valami. Érdemes azért felkeresni egy pszichológust, vele beszélgetni, mert kiderülhet, hogy van-e lelki oka a fogyásnak. A Szent Ferenc Kórházban beutaló nélkül fogadja a betegeket pszichológiai ambuláns szakrendelés.

A szakértő kifejtette: amikor kiderül, hogy valaki rákos, az mindig nagy traumát okoz a betegnek és a családjának egyaránt, hiszen ezt a kórt még ma is halálos betegségnek tartjuk. Pedig már sokféle rákbetegség gyógyítható vagy szinten tartható.

Lényeges, hogy ilyenkor hogyan áll a beteg a diagnózishoz. Ha arra koncentrál, hogy halálos betegsége van, benne marad ebben a spirálban, ami lefelé húzza. Aki viszont „élni akarok” pozitív gondolkodással áll hozzá, annak többnyire sikerül is legyőznie a rákot.

Az is kérdés ilyenkor, hogy milyen beavatkozásra van szükség. Megtarthatja-e a beteg a társas kapcsolatait, mert ha nem, akkor még nyomasztóbb a helyzet elviselése. A csontvelőrákban szenvedők például hosszú időt töltenek steril boxban, otthon pedig steril szobában, ahol nem fogadhatnak látogatókat.

Beszélgetni kell!

– Nagyon fontos, hogy a beteg saját maga akarja a saját gyógyulását! Neki kell a legtöbbet dolgoznia azért, hogy meg­gyógyuljon, az orvos csak segít ebben. Az orvos lehet bármennyire is jó szándékú, de nagyon sok a beteg, nincs annyi ideje, hogy mindenki megkapja a szükséges fizikai és lelki segítséget. Pedig nagyon fontos lenne, hogy mindenki beszélgethessen a félelmeikről, az idős emberek ezt még jobban igénylik. Ma a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház onkológiai osztályán pszichológus is dolgozik, aki segít a betegség által okozott lelki gondok feldolgozásában – jelezte Balogh Beáta.


Támogató közösségek

A hozzátartozókat is nagyon megviseli, ha a családban valaki rákos lesz, magyarázta portálunknak Balogh Beáta klinikai szakpszichológus.

Nagyon nehéz feldolgozni magát a tényt, de ráadásul a beteg, vagy ha gyerekről van szó, akkor általában az anya hosszú időre kiesik a munkából, így a házastársnak kell helyt­állnia, még többet dolgoznia, hogy a beteg megkaphassa mindazt, amire szüksége van. Ha pedig több gyermek van a családban, akkor ők továbbra is ugyanúgy igénylik a figyelmet és a gondoskodást, mint addig.

A szülők közül sokan nem tudják feldolgozni a betegség tényét. Ilyenkor keresnek valaki, akit hibáztathatnak. Ha vallásosak, akkor általában Istent hibáztatják, vagy magukat, hogy valamilyen bűnük miatt Isten így bünteti őket. Ha nem vallásosak, akkor olyan embert hibáztatnak, akikkel szeretetteljes kapcsolatban vannak, és aki egy ideig el tudja ezt viselni.

A szakember felhívta a figyelmet: A betegséggel kapcsolatos lelki problémákkal mindenképpen érdemes pszichológus segítségét kérni. Ma már az internet világában könnyen elérhetők a támogató közösségek is.

A mellrákban szenvedők vagy azon átesők a Facebook „Mellrákinfó Borsod” oldalán találhatnak megértő társakra, vagy a csoport országos oldalán, a „Mellrák után is van élet – együtt könnyebb” oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában