Helyi közélet

2017.08.01. 13:52

Megváltozott, de nem vesztette el a báját a Déryné utca

Miskolc - A színház, a múzeum, a virágok. Az említettek miatt is lett a leg­hangulatosabb utca a Déryné.

Miskolc - A színház, a múzeum, a virágok. Az említettek miatt is lett a leg­hangulatosabb utca a Déryné.

Egyetértek a szavazás végeredményével – jelentette ki érdeklődésünkre Kocsis Tímea, aki Miskolcon él, ám kánóinak vallja magát. – Kánó a Miskolc Rallye-król ismert, egy szép kis falu. A Déryné? Csendes, hangulatos hely, ahol leginkább a virágok fogják meg az embert. A gyerekekkel sétálunk, fagyizunk. Biztos lehetne javítani az utca össz­képén – talán néhány épület felújításával –, de így jó a hely.

Nagyon örülök, hogy erre az utcára szavaztak az emberek." Liptákné Végvári Zita

Az eső csendesen szitálni kezdett, amikor a Déryné utca sarkán található antikváriumba kukkantottunk be és kérdeztünk.

– Legalább egy negyedszázada dolgozom itt, a belvárosban – ezt már mondta munkatársunknak. – Nagyon örülök, hogy erre az utcára szavaztak az emberek, szerintem is hangulatos. Mindig jó kinézni az ablakon, hiszen van mozgás, a teraszok tele vannak. Persze az utca a huszon-egynéhány év alatt rengeteget változott. Régen autók jártak, parkoltak. Az utca vonzereje az épületekben van egyrészt, mert szép a színház, a múzeum, másrészt a teraszok vonzók. Igen, előfordult velünk is, hogy kiültünk.

Deák Csabát, a Miskolci Egyetem kancellárját az egyik vendéglátóipari egység teraszán szólítottuk meg.

– Családi vendégeink vannak Amerikából, és úgy gondoltam, hogy ha Miskolcnak meg akarom mutatni a hangulatát, akkor ezt az utcát mutatom meg elsőként – árulta el. – Itt reggelizünk, és innen sétálunk majd tovább. Kellemes polgárvárosi hangulatot tükröz ez az utca, érdemes minden napszakban beülni ide. Este is, amikor fiatalokkal van tele. Jó itt lenni!

Régen, az 1980-as, 1990-es években is megvolt Deák Csaba szerint az utca hangulata, elég csak az egykori Thália és Déryné presszókra gondolni.

– Sokak emlékeznek az enyhén szocreál, de melegséget tükröző időszakra. Nagyon megváltozott, de nem vesztette el a kellemes szórakozó­utca báját – tette hozzá.

Nagyon nyert a belváros

„Miskolc leghangulatosabb utcája” a Déryné utca lett. Erről az Észak Facebook-oldalán lehetett szavazni július elejétől július 23-ig: az Északban és a közösségi oldalon is arra kértük olvasóinkat, hogy küldjék el, melyek azok az utcák, amelyek egyáltalán érdemesek a szavazásra.

Végül az alábbi sorrend adódott, hétfőn délelőtt számolva: 6. Papszer utca 7, 5. Budai József utca 10, 4. Soltész Nagy Kálmán utca 17, 3. Győri sor (Kisavas) 35, 2. Vár utca 96, 1. Déryné utca 197 like-kal, azaz „tetszikkel”. Érdekesség volt a szavazás kapcsán, hogy talán egy olyan nap volt, amikor a Vár utca komolyan veszélyeztette a belvárost.

ÉM-JLI


[related-post post_id="3563119"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában