Helyi közélet

2017.08.01. 16:11

Korai szüret mellett jó lehet az idei szőlőtermés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Korai szüretre számítanak Tokaj-Hegyalján, idén ugyanis hamarabb virágzott a szőlő, így maga a termés is előrehaladott állapotban van.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Korai szüretre számítanak Tokaj-Hegyalján, idén ugyanis hamarabb virágzott a szőlő, így maga a termés is előrehaladott állapotban van.

– Nagyon szép a szőlő a borvidéken, ahol a növényvédelemre megfelelő figyelmet fordítottak, ott egészséges és jó állapotú – mondta megkeresésünkre Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Az először érő muskotály szürete már augusztus végén, szeptember elején elkezdődhet, ha az időjárás nem szól közbe. A száraz bornak való furmintot várhatóan szeptember végén szedik majd, míg az édes borokhoz, aszúhoz októberben, novemberben indulhat meg a szüret. Szerencséjük volt Hegyalján a jéggel is: ugyan volt jégverés, de csak kis területeken.

Növényvédelem szempontjából viszont nem könnyű az idei év, ugyanis a hőmérséklet és a páratartalom kedvezett a kórokozóknak, így például a lisztharmatnak is, amely a leginkább veszélyeztetett a borvidéken, de ez ellen is megfelelően védekeztek, tette hozzá az elnök.

A hideg télnek köszönhetően viszont szinte nem találni a borvidéken az aranyszínű sárgaságot okozó bivalykabócát, a számuk jóval kevesebb, mint az előző években. Ahol pedig szaporítás történt, ott kétszer is védekeztek a kabóca ellen.

– Tokaj-Hegyalján nem találkoztunk az aranyszínű sárgasággal, köszönhetően a megfelelő növényvédelemnek, amely szinten tartja a kabócaegyedeket – magyarázza Prácser Miklós.

A Bükki borvidéken is szépen fejlődik és cukrosodik a szőlő, bár az esős és a meleg időjárás, főként a nagy kánikula próbára teszi a növényeket és kedvez a lisztharmat megjelenésének, tudtuk meg Farkas Attila hegyközségi elnöktől.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában