Helyi közélet

2017.08.14. 09:57

Ki takarít ki egy lakásában elhunyt ember után?

Miskolc - A közegészségügyi hatóság a felelős a fertőzésveszély elhárításáért­­­.

Miskolc - A közegészségügyi hatóság a felelős a fertőzésveszély elhárításáért­­­.

Egy Testvérvárosok utcai lakó fordult lapunkhoz panaszával. Mint írja, még a nyár elején történt, hogy az egyik harmadik emeleti lakásba az ablakon keresztül jutottak be a tűzoltók és ott egy már oszlásnak indult holttestet találtak és egy élő személyt, aki – mint kiderült – egy ideje egy helyen élt a tetemmel.

Bogarak és szag

Levélírónk szerint az illető munkanélküli, tele tartozással, jó ideje kikötötték a vizet, villanyt, gázt, mert nem tudott fizetni. „Tovább halmozódtak a problémák – írta olvasónk –, hisz az eset után sem fertőtlenítés, sem rendrakás nem történt, a tulajt kórházba vitték, később újra hazaköltözött.”

„Egy ideje azt vettem észre, hogy – mivel az említett lakás alatt lakom – a konyhám ablakán jönnek a bogarak csapatostól. Megpróbáltam lefújni a falat, de ha jön egy kis eső, az lemossa. A szag is érezhető időnként. Negyvenkét éve élek a házban, soha senkivel problémám nem volt. Mi lehet a teendő ilyen esetben? Ki intézkedhet bármit is, hogy megszűnjön ez a gond?”

Ha valaki – úgymond – természetes halállal vagy betegség következtében meghal az otthonában, akkor a háziorvos vagy az ügyeletes orvos állapítja meg a halált. Ha a rendőrséget hívják, ők akkor is az orvost értesítik és hatóság biztosítja a helyszínt a halottszemle idejére.

Fertőtlenítés kellene

A halál megállapítása után az illetékes orvosnak értesítenie kell a népegészségügyi hatóságot, tehát az ÁNTSZ-nek tudomásának kell lennie arról, hogy valahol holttestet találtak.

Ez azért lényeges, mert egészséget károsító helyzet vagy fertőzésveszély kialakulásának megelőzésével kapcsolatos intézkedések minden esetben az egészségügyi hatóságra tartoznak. Az ÁNTSZ szakemberei rendelhetnek el fertőtlenítést például. Talán ebben a helyzetben is ez lenne a megnyugtató megoldás az ominózus épület többi lakója számára is.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában