Helyi közélet

2017.08.07. 15:51

Jó mintául tudnak szolgálni

Kazincbarcika - Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul.

Kazincbarcika - Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul.

Kazincbarcikát is beválasztották az értékelők az Európai Unió integrált városfejlesztési programja, az URBACT azon települései közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással a többi településnek mintául tudnak szolgálni.

A kétszázhetven pályázó közül európai szinten összesen kilencvenhét város nyerte el a „Jó Gyakorlat Város” elismerést, amit ünnepélyesen Tallinban, az október 3-a és 5-e között zajló URBACT Városfesztivál díjátadóján jelentenek be – adta hírül a Kolorline. Az Európai Tanács észt elnöksége alatt megrendezett fesztiválon, amely az idei év egyik legrangosabb városfejlesztési témájú eseményének ígérkezik, több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt ismertetik a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat.

Idősek a fiatalokért

Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul: az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub által a város egyik szegregált, herbolyai részén élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. Az önkéntes alapon nyújtott foglalkozások annyira sikeresek voltak, hogy azokat a város központjában heti rendszerességgel folytatták a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának szervezésében. A már több éve zajló programban évente átlagosan 25–30 fiatal vesz részt, melynek jóvoltából fejlődött a gyermekek kommunikációs készsége, erősödött az önbizalmuk és a tanulmányi eredményeikben is javulás figyelhető meg.

A generációk közti együttműködés szellemében az Idővár Klub önkéntes alapú, sokoldalú tevékenységén belül fogyatékosoknak is szervez programokat, ismeretterjesztő munkát folytat a város történetével kapcsolatban, történelmi versenyeket rendez általános és középiskolás diákoknak. Három évvel ezelőtt úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben – például partnerválasztás, ünnepek, önkéntesség – a La Cosa Nostra Egyesülettel együttműködve.

A nyugdíjas pártfogókat sok gyerek egyfajta nagymama-helyettesítőnek tekinti és példaképként néz fel rájuk. A szűkkörű kezdeményezés mára a generációk és a helyi közösségek közti városi szintű együttműködéssé nőtte ki magát, amit más európai városokban is érdemes alkalmazni, hiszen valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas, lehetőséget ad az időseknek, hogy hasznosan, aktívan töltsék idejüket, és ezzel segítsék a fiatalokat és családjaikat.

Mi az URBACT?

A 2002 óta működő URBACT Program – amely az első európai területi együttműködési program – a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása. A kazincbarcikai, valamint a magyarországi URBACT-projektekkel kapcsolatos további információ elérhető az alábbi weboldalon: www.urbact.hu.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában