Helyi közélet

2017.08.30. 08:50

Fotovoltaikus erőmű épül negyven hektáron Felsőzsolcánál

Felsőzsolca, Onga - Majd 74 ezer napelemet telepítenek hamarosan Felsőzsolca és Onga közé. Tizenegyezer háztartás energiaszükségletét termelik majd meg.

Felsőzsolca, Onga - Majd 74 ezer napelemet telepítenek hamarosan Felsőzsolca és Onga közé. Tizenegyezer háztartás energiaszükségletét termelik majd meg.

A múlt héten jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében a kormány több mint hatmilliárd forintos támogatást biztosít két fotovoltaikus erőmű megépítéséhez Oroszlány és Felsőzsolca határában. A nemzeti fejlesztési miniszter által ellenjegyzett határozat azonnali támogatásról biztosítja a beruházó MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Közel az alállomás

A határozat szerint a felsőzsolcai projekt célja egy 19,9584 MWp teljes kapacitású, 16,632 MW névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű megvalósítása. A helyszíne Felsőzsolca északkeleti részében, a Felsőzsolca-Onga közötti 3605. számú út mellett elhelyezkedő terület.

A projekt keretében 73.920 db 270 Wp teljesítményű napelem és 462 db inverter kerül telepítésre, amelyek révén évente 20.748.753 kWh villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74.695,51 GJ-lal növekszik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente 20.242,48 tonnával csökken.

Megkeresésünkre Gaál József, az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. ügyvezetője elmondta, a helyszín kiválasztásában a beruházásra alkalmas terület rendelkezésre állása mellett fontos szerepe volt a hálózati csatlakozás szempontjából megfelelő villamos alállomás közelségének. A tervezett fotovoltaikus naperőmű több mint negyven hektárnyi területen fog elhelyezkedni, várhatóan évi 22.214 MWh villamosenergia-mennyiséget fog termelni, amely több mint 11 ezer háztartás éves szükségletét fedezi. A munka a kivitelező cég közbeszerzési pályázaton történő kiválasztását követően, várhatóan idén ősszel indul, és a tervek szerint jövő tavasszal be is fog fejeződni.

Két gigaberuházás

A felsőzsolcai beruházás támogatása 3.144.432.206 forint, amely szinte megegyezik az oroszlányival, csupán 111 millióval kevesebb. A két projekt egyébként sem sokban különbözik egymástól, ott 17,208 MW névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű létesül, amely által megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják energiaértékesítés céljából. A fejlesztés során 76.480 db napelem kerül telepítésre 478 inverterrel, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig évente 21.671,99 tonnával csökken. A két beruházásnak köszönhetően a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 154.665,96 GJ-lal növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában