Helyi közélet

2017.07.13. 08:28

Szövetkezeti nyugdíjasokkal a jó nagy munkaerőhiány ellen

Miskolc - Miskolcon vár bejegyzésre az ország egyik első nyugdíjas szövetkezete.

Miskolc - Miskolcon vár bejegyzésre az ország egyik első nyugdíjas szövetkezete.

Hétfőn délelőtt megérkezett a Miskolci Törvényszék cégbíróságára a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet bejegyzése iránti kérelem – tudtuk meg dr. Molnár Dalma sajtótitkártól, aki kérdésünkre elmondta, hogy az elbírálás még folyamatban van.

Ez azért fontos momentum, mert a miskolci illetőségű Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet lehet az egyik első országban, amely a kormány javaslatára, a parlament által nemrég elfogadott törvény alapján jön létre. A cégbírósági bejegyzés birtokában hamarosan megkezdheti gyakorlati működését a Harmadik Kor.

Csak adót kell fizetniük

A kormány szándéka az volt, hogy az erre hajlandó nyugdíjasok munkába csábításával enyhítse a szorító munkaerőhiányt, s ennek érdekében – a diákszövetkezetek mintájára – hívta életre a nyugdíjasszövetkezet-formulát.

Mint megtudtuk, nyugdíjas szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A szervezeteknek – legfeljebb a tagságuk tíz százalékáig – nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak, mint a nyugállományúakra. Utóbbiaknak ugyanis a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

Rajtnál a Harmadik Kor

A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállalt feladatokat.

A Világgazdaság című napi­lap témáról szóló írása szerint a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet tagjai akár már augusztustól dolgozhatnak. Egy miskolci irodában és egy internetes felületen is válogathatnak majd a munkalehetőségek közül.

Kiss Gábor, a szervezet elnökségi tagja a lapnak elmondta, hogy a szövetkezethez bárki csatlakozhat, de mivel a jogszabály előírja, hogy csak vagyoni hozzájárulással lehet valaki tagja a nyugdíjas szövetkezetnek, egy jelképes, 100 forintos összeget kérnek hozzájárulásként a csatlakozóktól.

Kiss Gábor szerint a nyugdíjasok főleg heti 20 óra munkavégzésre vállalkoznak majd. Ezt támasztja alá a Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő nemrég megjelent kutatása, amely szerint a nyugdíj mellett jelenleg is aktívan dolgozó 18 százalékon felül további 59 százalék szeretne a nyugdíj mellett dolgozni, de csak 6 százalék teljes munkaidőben.

Többen is vannak

Fiák István, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész elnöke azt nyilatkozta, hogy folyamatban van egy másik szövetkezet, a Szomszédok elnevezésű cégbejegyzése, a jogi procedúra talán már le is zárult. A Szomszédok az ország több régiójában – Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és az Alföldön – kezdi meg működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában