Helyi közélet

2017.07.07. 07:24

A vadvizek szerelmesei miatt szükséges a fürdőzési szigor

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az OKI rendszeresen ellen­őrzi a kijelölt szabad­strandokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az OKI rendszeresen ellen­őrzi a kijelölt szabad­strandokat.

Kovácsék a szabadvizek szerelmesei. Miskolcon élnek egy fiú- és egy lánygyermekükkel, és a nyári kánikulában városi strandok helyett inkább a tópartot választják kikapcsolódásul.

„Mindkét gyerek és a feleségem is kitűnően tud úszni, és ismerjük a vízben tartózkodás valamennyi szabályát, így bátran kimegyünk a partra, nincs mitől tartanunk – mondta Kovács János, a családfő. – Az utóbbi időben semmi gond a vizek minőségével, így minden adott, hogy jól érezzük magunkat. Én néha előveszem a horgászbotot is, és próbálom megfogni az ebédrevalót.”

Csak a kijelölt vizekben

Kovácsékhoz hasonlóan nagyon sokan megyénk szabadfürdővizeiben keresik az enyhülést a nagy melegben. Tudniuk kell azonban a „vadvizek szerelmeseinek”, hogy a megyénkben található szabadvizek többsége fürdőzésre nincs kijelölve, mivel nincsenek meg minden esetben az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem ellen­őrzött. A „szabályszerűség” éppen a fürdőzők érdekében szükséges, nem csak a paragrafusokkal való dobálózás.

Szemét, hulladék, fekália

A nem kijelölt természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – például a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően épp az infrastruktúra hiányából adódnak, és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezheti a szabadvizeinket a halak beetetése is, vagy például a gépkocsimosás.

Az sem mellékes, hogy különösen a korábbi bányatavak hirtelen mélyülnek, vizük néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

A felesleges kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra a hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdők látogatása. Ilyenekből található jó néhány megyénkben: az Arlói-tó, a Muhi-tó, a Vadnai-tó, a Nyéki-tó, a Mályi-tó vagy a Hejőkeresztúr-tó. Sokan mennek szívesen a Tisza-tóra vagy a Tisza folyóra. Utóbbin Tokajjal szemben, Rakamazon vagy Tiszalökön is található kiépített szabadstrand.

A szabadvízi fürdőhelyek üzemeltetési szabályai között szerepel többek között a tiszta és rendezett pihenőterület, megfelelő számú hulladékgyűjtő, parkolási lehetőség, zuhanyzási és ivóvíz-hozzáférési lehetőség. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) rendszeresen ellenőrzi a vizek minőségét, és honalapján közzé is teszi a minősítést. Hatósági ellenőrzések alkalmával egyébként a közegészségügyi feltételek meglétét, a fürdővíz alkalmasságát.

Ha gond van, intézkednek

A megyénkben található kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségének ellenőrzése nyáron folyamatos. Rendkívüli szennyezés, illetve egyéb közegészségügyi veszély fennállása esetén azonnal intézkednek, mely magában foglalja többek között a fürdés azonnali megtiltását, így minimalizálva a vízzel terjedő bármilyen fertőzés kialakulásának esélyét.


Természetes fürdővizeink

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet által végzett természetes fürdővizek minőségi besorolása

  • Arlói-tó (Arló, Suvadás Liget, kempingstrand) kiváló
  • Muhi-tó (Muhi, RealXtreme Víziparadicsom) kiváló
  • Vadnai-tó (Vadna, Vadna-Park Strand) kiváló
  • Mályi-tó (Mályi, strand) kiváló
  • Hejő-tó (Hejőkeresztúr, Vice Beach Vízisport Centrum) kiváló
  • István-tó (Nyékládháza, tsz-tó strand) kiváló
  • Tisza (Rakamaz, Tisza-parti szabadstrand) kiváló
  • Tisza (Tiszalök, Tisza-parti szabadstrand) jó
  • Tisza-tó (Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána, szabadstrand) kiváló
  • Holt-Tisza (Tiszadob, Vásárhely úti strand) tűrhető

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában