Helyi közélet

2017.06.09. 08:06

Vita a mobiltorony miatt Tiszavalkon

Tiszavalk - A fél falu tiltakozott a mobil-bázisállomás helyszíne ellen, de mégis ott építik meg.

Tiszavalk - A fél falu tiltakozott a mobil-bázisállomás helyszíne ellen, de mégis ott építik meg.

Az elmúlt években szépült Tiszavalk, több közintézmény is megújult. Most pedig lesz mobil-bázisállomásuk is, de ennek sokan nem örülnek. A Telekom ugyanis a településtől 200 méterre fekvő focipályánál építené meg az átjátszó állomást, a lakosság felének tiltakozása ellenére.

Feljelentés lett a vége

Tavaly augusztusban az önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, engedélyezik a Magyar Telekom Nyrt.-nek, hogy mobil-átjátszóadót létesítsen a falu melletti focipályán. A határozat a jegyző és két tag hiányzása miatt érvénytelen volt, de szeptemberben újra megszavazták. Az egyet nem értők ezt követően aláírást gyűjtöttek, hogy a testület vonja vissza a határozatot. A szervezők nem hivatalosnak szánták a petíciót, csak szerették volna megmutatni, mennyien nem értenek egyet a döntésekkel. Az íveket ezért külföldön, vagy Budapesten dolgozó hozzátartozóik, összesen 21 ember nevében, velük egyeztetve, néha meghatalmazást is kérve néhányan aláírták, s ebből lett a baj, ezt észlelve feljelentést tett a polgármester.

Az első körben aláíró 142 embert kihallgatta a rendőrség – a választási névjegyzékben a 2016-os népszavazáskor 267 felnőtt szerepelt –, közülük két tucatot be is idéztek a kapitányságra, ahol kihallgatták, rabosították őket, köztük 80 éves nénikkel szemben intézkedtek. A bíróság végül március 24-i végzésével két vádlottat társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, 18-at pedig bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év próbára bocsátott.

Az ítélet felháborította az érintetteket, többen is megharagudtak a polgármesterre, hogy ilyen helyzetbe hozta őket, illetve hogy nem veszi figyelembe a véleményüket. Márciusban a testület újfent engedélyt adott a Telekommal való szerződéskötésre, nemrégiben pedig ki is jelölték a torony helyét.

Többször vitáztak róla

A torony több testületi ülés témája volt, ezeken fölmerült, hogy most is van mobilállomás a templomtoronyban, illetve az is, hogy az új adó sugárzása 15 méteres távolságon túl nem haladja meg a határértéket. Előnyként említették, hogy lesz áram a focipályán és jobb lesz a lefedettség. Ugyanakkor ez nem oldja meg azt a problémát, hogy a szélessávú internethálózat továbbra sem megfelelő a faluban. Bár az ellenzők többször is kérték, a testület nem hozhatott új határozatot az ügyben, mert a polgármester nem tette föl újra szavazásra, a szerződéstől való elállás hátrányaira hivatkozva.

A faluban többeket is megkérdeztek arról, mi a véleményük a mobiltoronyról. Domonkos Józsefné polgármester asszony nem akart semmit mondani, a faluban élők pedig csak név nélkül merték elmondani véleményüket. Volt, aki annak tulajdonítja, hogy idén nem alkalmazzák közmunkásként, mert szóvá tette, milyen meghurcolásnak tette ki a polgármester.

Legyen messzebb

A mobiltorony miatt azért tiltakoznak, mert félnek annak egészségügyi kockázataitól, valamint olyan helyre épül, amely talán az egyetlen a községben, ami komolyabb dologra is hasznosítható lenne, de így lecsökken az értéke, s attól félnek, nem épül oda turisztikai attrakció a későbbiekben. Szerintük évi 300 ezer forintnál – ennyit kap az önkormányzat a helyért – többet ér az egészségük és a táj képe.

Volt, aki fölöslegesnek tartja a tornyot, mert nemrég Tiszabábolnán is épült, és rendesen működik a 4G Tiszavalkon is. Az is jobb lett volna, ha a házaktól távolabb, Négyes és Valk között húzzák föl az állomást. A falu egyébként a Bükki és a Hortobágyi Nemzeti Park közötti néhány kilométeres sávban fekszik, a védett területekre pedig a madarak miatt nem engedélyezték a 30 méter magas tornyot.

A focipálya a legjobb helyszín

A Magyar Telekom azt írta, a 2014-es frekvenciatenderben kötelezettséget vállaltak arra, hogy számos kistelepülésen elindítják 4G szolgáltatásukat a 800 MHz frekvenciasáv felhasználásával. Szerintük Tiszavalkon jelenleg nem biztosítható a megfelelő színvonalú lefedettség a meglévő bázisállomásokról, ezért kell az új. Több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak, figyelembe vették a létesítéshez szükséges műszaki-technikai feltételeket, a jogszabályi előírásokat, a környezetvédelmi szempontokat.

A futballpálya melletti terület bizonyult alkalmasnak, ezt a képviselő-testület is megszavazta, így a területre bérleti szerződést kötöttek. Mivel a tervezés során értesültek arról, hogy a lakosság körében nincs egyetértés a helyszínnel kapcsolatban, így 2016. október 6-án lakossági fórumot tartottak, tájékoztatást adva az állomás műszaki, technológiai megoldásairól, valamint egészségügyi, környezeti hatásairól. A fórum eredményeként alternatív helyszínként megvizsgálták a település hidroglóbuszára történő betelepülés lehetőségét, azonban e helyszín ellen is tiltakozott a lakók egy csoportja. Mindezek tükrében döntöttek az eredeti helyszín mellett.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában