Helyi közélet

2017.06.09. 11:44

Szóbeli érettségi: magyar gasztronómia németül, világháborúk magyarul

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Andrea utazási irodában dolgozna, Soma ügyvéd, Kristóf orvos lesz. A szóbeli érettségin találkoztunk velük.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Andrea utazási irodában dolgozna, Soma ügyvéd, Kristóf orvos lesz. A szóbeli érettségin találkoztunk velük.

Ünneplőbe öltözött diákok üldögélnek a Földes Ferenc Gimnázium folyosóin. Ölükben papírok, könyvek, tételek, még van egy kis idő, addig át lehet nézni egy-két témakört.

Csütörtökön  országszerte elkezdődtek az emelt szintű érettségi szóbeli vizsgák. A tét nem kevés, hiszen emelt szintre azok jelentkeztek, akiknek szükségük van a plusz pontokra az egyetemi továbbtanuláshoz. A Földesben mint a megye egyik vizsgaközpontjában csütörtökön 3 tárgyból szóbeliztek a középiskolák végzősei. Velük beszélgettünk, és kiderült, mindannyiuknak már most határozott elképzelésük van a jövőről.

Várak és kastélyok

A német nyelvű turisztika szóbeli azért volt különleges, mert itt összesen 9 diák adott számot tudásáról, akik mindannyian a Miskolci SzC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának tanulói, ráadásul osztálytársak.

Czudar Andrea már túl van a megpróbáltatáson, így ő szívesen beszélgetett velünk.

– Annyira rossz nem lett – fogalmaz, amikor azt kérdezzük, hogy sikerült. Aztán kifejti, mit is jelent ez. – Az első fele jól ment, a magyar gasztronómiáról kellett beszélnem. Az alapanyagokról, az ételek elkészítési módjáról, a hagyományokról, a külföldi hatásokról. A szóbeli második része már egy kicsit nehezebb volt. A magyar kastélyokat és várakat húztam. Melyik milyen stílusú, milyen múzeumok, könyvtárak találhatók bennük, és milyen programokkal várják a vendégeket. Mindezt németül – teszi hozzá Andrea.

Elárulja, sokat kellett tanulnia. Erre az úgynevezett ágazati érettségire különösen, hiszen ez 7-8 tantárgyból tevődik össze. Nehézség volt az is, hogy ez a fajta vizsga az idén újdonságnak számít, és csak egy pár hónap maradt a felkészülésre, hiszen a részletes követelmények decemberben jelentek meg. Az emelt szint viszont fontos számára, hiszen a Debreceni Egyetem turizmus-vendéglátás képzésére szeretne bejutni.

– Ahogy számolgatom a pontjaimat, úgy néz ki, hogy van esélyem. A német emelt írásbeli 90 százalékos lett, a német nyelvű turisztika 76. Ezen még lehet javítani a szóbelivel – latolgat.

Aztán kiderül, hogy Andrea nemcsak az egyetemi évekre gondol, hanem már a diploma utáni időszakra is. Utazási irodában szeretne dolgozni, ez a nagy álma. Most nyáron kipróbálja a vendéglátást is az egyik tapolcai szállodában, hiszen kell a tapasztalat, hogy felelősségteljes döntést tudjon hozni, de most úgy érzi, hogy az utazási iroda az ő terepe.

Versenyek után

A folyosón pár méterrel arrébb a biológia emelt szintű szóbelire várakoznak a diákok. Itt találkozunk Korpás Kristóffal, a Földes diákjával, akiről már írtunk lapunkban, hiszen többször is országos biológiaversenyek legjobbjai között végzett. Ő még izgul, mert előtte a nagy próbatétel, de köszöni, hogy beszélgetünk vele egy kicsit, mert így oldódik a feszültség, amit jelenleg érez. Pedig semmi oka az aggodalomra, hiszen mint megtudjuk tőle, 97 százalékos lett biológiából az emelt írásbelije. Így minden esélye megvan, hogy felvegyék a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karára. Mert Kristóf orvos szeretne lenni, már egészen kiskorától.

– Valószínűleg azért, mert édesanyám a sályi Mozgásjavító Általános Iskola gyógy­pedagógusa, és sokáig ott laktunk szolgálati lakásban. Sokat játszottam a sérült gyerekekkel, és megfogalmazódott bennem, milyen jó lenne rajtuk segíteni. Most is úgy érzem, hogy a beteg gyerekeknek, embereknek szükségük van az orvosi és a lelki segítségre is. Ezért választottam ezt a pályát – indokol Kristóf.

Megtudjuk tőle azt is, az érettségire való felkészülésben sokat segített neki, hogy versenyekre járt, de azért kellett tanulnia. A Földesben megkapott minden tanári segítséget az emelt vizsgához, mondja.

Kedvenc témakörök

Még hozzáteszi: az orvosi pályán belül sebész szeretne majd lenni, ez biztos, a szakterület pedig majd eldől az orvosi évek alatt.

Ellátogatunk az emeletre is, ahol történelemből bizonyítanak a diákok emelt szinten. Bihari Somával találkozunk, aki szintén a Földes Gimnázium diákja, és épp túl van a vizsgán. Ő kicsit bánja, hogy nem sikerült a kedvenc témáit kihúzni, a II. világháborút vagy az ókort, melyen belül a görög és a római kort is nagyon szereti, de eredménye valószínűleg így sem lesz rossz, hiszen az írásbelije 84 százalékos lett. Ő is számolgat. 430 pontja lesz körülbelül, ami nem kevés, de így sem lesz elég a jogász szakra, mert ott központi ponthatárok vannak, és 460 pont fölött lehet csak bejutni. Soma azonban nincs elkeseredve, hiszen a szülei támogatják, hogy a tandíjat ki tudja fizetni.

– Még csak 5. osztályos voltam, amikor nagyon megszerettem a történelmet, és azóta is szeretem. Sokat tanultam az emelt szintű érettségire, főleg az írásbelire. Ha végzek az egyetemen, ügyvéd szeretnék lenni, és ügyvédi irodát nyitni. Egyrészt azért, mert szeretnék az embereknek ügyes-bajos dolgaikban segíteni, másrészt pedig szeretnék a magam ura lenni. Mert akkor magam oszthatom be az időmet és a munkámat – érvel Soma.

Szóbelik országszerte

Csütörtökön megkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok először emelt szinten adtak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbeliket június 8. és 15. között 181 helyszínen, 2809 tantárgyi bizottság előtt tartják, s közel 41 ezer vizsga lesz.

Az érettségizők emelt szinten 94-féle vizsgatárgyat választottak, amelyek mindegyikéből van szóbeli is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában