Helyi közélet

2017.06.22. 19:00

Földön, vízen és levegőben a Múzeumok Éjszakáján Miskolcon

Miskolc - A múzeumi csodák földjére kalauzolja el látogatóit szombaton a miskolci Herman Ottó Múzeum.

Miskolc - A múzeumi csodák földjére kalauzolja el látogatóit szombaton a miskolci Herman Ottó Múzeum.

A természet védelmére, értékeire, Lillafüred és környéke látnivalóira fókuszál idén a múzeumok éjszakáján a Herman Ottó Múzeum, amely múzeumpedagógiai programokkal, különleges éjszakai fáklyás eseményekkel színesíti június 24-ét – hangzott el a Múzeumok Éjszakája programjait ismertető sajtótájékoztatón.

Ki a természetbe!

Megtudhattuk, hogy a „Földön, vízen, levegőben…” tematika keretében egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeum közönségét. Az „utazás a múzeumi csodák földjén” sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják.

A föld, a levegő és a víz mellett Szent Iván estéjén a negyedik elem, a tűz is megjelenik. A Rotary Klub Miskolc szervezésében hagyományteremtő szándékkal a Fazola családra emlékeznek az újmassai őskohónál, ahol Lázár Gáspár kovácsmester az este folyamán a kovácsmesterség rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket.

A lillafüredi kisvasutat működtető Északerdő Zrt. mozdonybemutatóval várja a látogatókat Miskolcon a Dorottya úti végállomáson, míg a Puskaporos megállótól lesétálva a felső-hámori temetőhöz a résztvevők Herman Ottó, Vásárhelyi István és a Fazola család sírjainál mécsest gyújtanak, megemlékezést tartanak, a lillafüredi állomásépületben kialakított ökoturisztikai központban pedig megtekinthető az a kiállítás, amelyet ezen alkalomból állítottak össze.

„Volt egyszer egy stadion…”

Igazi sport- és várostörténeti kuriózum lesz a papszeri öreg kiállítási épületben este 6 órakor a „Volt egyszer egy stadion…” című kiállítás megnyitója. A Herman Ottó Múzeum 2016 őszén, a DVTK-stadion bontását megelőzően összegyűjtötte az egykori sporttelep még megmaradt emlékeit. A kiállított relikviákat múzeumi és magángyűjteményekkel, valamint olyan ikonikus személyek visszaemlékezéseivel egészítették ki, akik az elmúlt évtizedekben második otthonuknak tekintették a sporttelepet. A diósgyőri sportpályák történetét bemutató kiállítás igazi sport- és helytörténeti kuriózum, hiszen a DVTK krónikájának főbb állomásait a stadion múltján keresztül ismerheti meg a látogató.

ÉM-SZB


A démonok már a galériában vannak

21.00-tól 22.30 óráig a Miskolci Galéria műemléki szárnyában a „Félelmetes válogatás” című kiállítás interaktív tárlatvezetése és workshopja Hajdú Ildikóval és Szabó-Tóth Kingával. „Igenis, félek. Nagyon. Ahogyan csak egy Félőlény képes az ilyesmire , igyekezett összeszedni magát és pontosan fogalmazni, mígnem rátalált a legmegfelelőbb kifejezésre. – Ez maga a... tökéletes félelem.”(Békés Pál: Félőlény, 34. o.) Lelkünk napos, világos nappalijába nem engedjük be saját démonjainkat. Szépen terített asztalunknál nem adunk helyet számukra. Kuporognak hát, éhesen, fázva és vacogva lelkünk alagsorában, labirintusaiban, szűk és dohos járataiban, annak pontos tudatában, hogy az ő idejük is eljön… Közösen szólítjuk meg a bennünk élő Félőlényt, előcsalogatjuk a vackából. És a végén kiderülhet, hogy egészen aprócska...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában