Helyi közélet

2017.06.03. 10:46

Milliárdok érkeznek a választókerületbe Borsodban

Miskolc - Széles palettát ölelnek fel a nyertes pályázatok a megyében.

Miskolc - Széles palettát ölelnek fel a nyertes pályázatok a megyében.

Csöbör Katalin, Miskolc és térségének kormánypárti országgyűlési képviselője Alsózsolca polgármesterétől érkezett pénteki sajtótájékoztatójára. A Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) Alsózsolcát érintő dolgairól egyeztettek, hiszen kiértékelésre kerültek az első körös pályázatok. Alsózsolca három, összességében 900 millió forintos nyertes fejlesztési projekttel szerepel a területfejlesztési programban, amelyek a következők: önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, komplex együttműködési programok, leromlott városi területek rehabilitációja.

Ezt követően Csöbör Katalin a választókerülete összes településének polgármesterével egyeztetni fog a nyertes fejlesztési projektekről. „A TOP-os pályázatok során fontos volt a jó koordináció a kormány, azaz a Nemzetgazdasági Minisztérium és az országgyűlési képviselő tevékenysége között, és ennek eredményessége is bizonyítja, hogy a választókerületében minden település jelentős, esetenként több százmilliós forráshoz jut” – mondta a képviselő, majd kifejtette: Miskolc Megyei Jogú Város 35 milliárd forinttal gazdálkodhat a TOP program keretein belül, a választókerületéhez tartozó 5 vidéki település pedig közel 2,5 milliárd forintot nyert el első körben.

A projektek

Az alábbi projekteket emelte ki a képviselő: Miskolcon a választókerületében az egyik legnagyobb – 3 milliárd forintot meghaladó – projekt a zöld város kialakítása, mely a belvárost és történelmi Avast is érinti. Az Avason a csapadékvíz-elvezetést közel 1 milliárd forintból fejlesztik. Bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézmények újulnak meg városszerte. Az Avas Horizont kulturális és közösségi tér kialakítása 1 milliárd forint összköltséggel valósul meg. A fenntartható városi közlekedésfejlesztés keretében kerékpárutakat építenek. A történelmi Avas turisztikai fejlesztésére is több mint 1 milliárd forintot fordíthatnak.

Felsőzsolca három projekttel, összesen több mint 600 millió forinttal szerepel: a fejlesztések kulcsszavai Sajó, árvízvédelem, belvízvédelem, biztonság, zöldváros-program, városközpont, családgondozás.

Arnóton az iskola energetikai korszerűsítése fog megvalósulni 200 milliós program keretében.

Szirmabesenyő is több mint 600 millió forintot nyert el terület- és településfejlesztésre. Itt a foglalkoztatási paktum nevű projektet emelte ki a képviselő, emellett az iskola energetikai felújítása és az egészségügyi központ kialakítása fog megvalósulni.

Sajókeresztúron meg fog történni a védőnői szolgálat fejlesztése valamint a BÉM bezárása után a terület rekultivációja fog megvalósulni, és új, modern innovációs ipari parkot fognak kialakítani a területén.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában