Helyi közélet

2017.06.07. 12:04

Görög László az Év színésze, az Évad előadása: A mi osztályunk

Miskolc - Átadtuk a lapunk által alapított díjakat a Miskolci Nemzeti Színház évadzáróján.

Miskolc - Átadtuk a lapunk által alapított díjakat a Miskolci Nemzeti Színház évadzáróján.

Görög László lett az Év színésze lapunk olvasóinak szavazatai alapján, a díjat a Miskolci Nemzeti Színház keddi évadzáró társulati ülésén adtuk át. Görög Lászlót Az Ember tragédiája-, A mi osztályunk- és a Játék a kastélyban-előadások főszerepeiben láthatta az idén a közönség.

A díjat 2011-ben alapította lapunk – most adtuk át hetedik alkalommal –, de az idén kicsit változtattunk a szabályokon. Facebook-oldalunkon vártuk a szavazatokat a színház összes színészére, a második fordulóba jutott tíz művész közül pedig a lapunk által felkért öttagú zsűri választotta ki a díjazottat.

Az idén először az évad előadására is szavazhattak olvasóink, a „nyertes” a Béres Attila rendezte A mi osztályunk lett.

Magasan a léc

Kedden a miskolci színház társulata lezárta idei évadát, az évadzárót a Nagyszínházban tartották. A színpadon – az idén műsorra tűzött 17 előadás egy-egy jellegzetes díszlete vagy jelmeze között – foglaltak helyet a művészeti tanács tagjai, valamint meghívott vendégként dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Az ünnepség egyperces néma felállással kezdődött: így emlékezett a társulat a napokban elhunyt Korognai Károlyra, aki évekig a színház rendezője-színésze volt.

„Már rögtön az évad elején magasra került a léc a Bakkhánsnők-előadással, és ezt fokozni tudtuk – hangsúlyozta ünnepi beszédében Béres Attila, a színház igazgatója. Elmondta, abszolút rekord volt az idei évad, hiszen azzal, hogy 139 304 néző volt kíváncsi az előadásokra, a tavalyi rekordot is sikerült 4 ezerrel túlszárnyalni. Az idén 491 előadást játszott a társulat, és még azt is megtudhattuk, hogy Fandl Ferenc színész lépett a legtöbb elő­adásban – összesen 144-ben – színpadra.

A színi direktor beszéde után levetítették az idei évadról készült kisfilmet, majd a város vezetője kapott szót.

Fandl Ferenc díja

Dr. Kriza Ákos az érzéseire hivatkozott beszédében. Elmondta, akárhányszor beül a nézőtérre, „át tudja magát adni a pihentető érzésnek, amit a színház színészeinek művészete jelent”. Megjegyezte, kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal, mint Miskolc.

Az évadzáró részeként a teátrumot vezető művészeti tanács tagjai – Szabó Máté, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur és Keszég László rendezők mellett Cser Ádám zeneigazgató is – elköszöntek egy-egy gondolattal a társulattól. Ezután adták át az idei évad díjait.

Az év színésze a társulat tagjainak szavazatai alapján Fandl Ferenc lett.


Díjazottak

A művészeti tanács díjai

Horváth Krisztián díszítő és díszletező

Spiritusz-díj: Csuha Attila

A társulat szavazata alapján ki­osztott díjak

A legjobb énekkari tag: Hegedűs Richard

A legjobb zenekari tag: Székely Balázs

A legjobb balettművész: Bányai Mirjam

Az évad színésze: Fandl Ferenc (a pénzbeli felajánlást a MOL Petrolkémia Zrt.-től, a Miskolc Autó felajánlásából pedig egy hónapra egy SEAT Ibiza kulcsait kapta)

A Mirelte Mirsa Kft. két előadás rendezőjét (Rusznyák Gábor: Kivilágos kivirradtig, Béres Attila: A mi osztályunk) díjazta.

Köszöntötték a teátrum jubiláló kollégáit is.

Seres Ildikó színész-rendező 25 éve, Czimerné Oláh Veronika 30 éve, Koncz Boglárka művészeti főtitkár 35 éve, Kramcsák János műszaki vezető 35 éve, Kozma Attila, a Miskolci Balett vezetője 35 éve, Péva Ibolya színművész pedig 50 éve dolgozik a Miskolci Nemzeti Színháznál.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában