Helyi közélet

2017.06.19. 07:33

Értéktárban a Palotaszálló és a diósgyőri foci

Putnok - Szerencs és Tokaj után az idén Putnok adott otthont a megyei közgyűlés által még 2014-ben elindított Megyenapnak. Az eseményre a testvérmegyék képviselői is ellátogattak, köztük Kárpátalja, Hargita, Szilézia megye elnökei.

Putnok - Szerencs és Tokaj után az idén Putnok adott otthont a megyei közgyűlés által még 2014-ben elindított Megyenapnak. Az eseményre a testvérmegyék képviselői is ellátogattak, köztük Kárpátalja, Hargita, Szilézia megye elnökei.

A népi hagyomány szerint a tárogató hangjára eláll az eső. Ebben bíztak szombaton a harmadik alkalommal, Putnokon megrendezett Megyenap résztvevői is. És amint Nagy Csaba tárogatóművész lépett színpadra, szép lassan elállt az eső és kisütött a nap.

„Ez a rendezvény az összetartozást szimbolizálja” – kezdte megnyitóját Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, a megyei testület 2014-ben hozta létre a Megyenap rendezvényt, amely a falu- és városnapok fölött, de a nemzeti ünnepek alatt áll, és hidat épít a közösségek között.

Egyik legszebb rész

A megyei elnök köszöntötte a határon túlról érkezett testvérmegyék képviselőit is, kiemelve, a jövőben is azon dolgoznak, hogy a jó kapcsolat tovább erősödjön.

– A megye egyik legszebb, ha nem a legszebb részén vagyunk – fogalmazott Riz Gábor országgyűlési képviselő, a megye fejlesztési biztosa. Kiemelte, megyénk gazdasága lassan kezd magához térni.

„Jó újra felfedezni a terület természeti szépségeit, jó ide eljönni” – hangsúlyozta. Hozzátette: a Megyenap öröm­ünnep Putnoknak, és sok történelmi város van megyénkben, amely méltó módon adhat helyet egy ilyen rendezvénynek.

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy a városban ünnepelhetik a Megyenapot, és örömét fejezte ki, hogy a testvérmegyék képviselői is ellátogattak Putnokra. „Aki ma idelátogat, az valami újat, kedvező változást láthat” – emelte ki.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke így kezdte beszédét: „Otthonról jöttünk haza, és innen itthonról haza járnak hozzánk.” Hozzátette, néhány napja ünnepeltük az Összetartozás napját, amit a megyék közti testvéri viszony is erősít.

– Az együttműködés a két megye közt már régóta tart, de most különösen erős, felélénkült – ezt már Stanislaw Dabrowa, a Sziléziai vajdaság helyettes marsalja mondta.

„Rákóczi Ferenc a közös hősünk, közös a történetünk” – fogalmazott Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács tagja. Beszélt a közelmúltban elfogadott vízummentességről is, ez a könnyített uniós beutazást segíti. Hangsúlyozta, ez azt jelenti, visszatérhetnek az európai útra. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy támogatta, segítette a kárpátaljaiakat.

Török Dezső Putnokot a megye zászlójával ajándékozta meg, amelyet Tamás Barna polgármester vett át.

Újabb értékek „születtek”

A harmadik alkalommal megrendezett Megyenapon, Putnokon a Kincseink, azaz a megyei értékdíjakat is kiosztották. Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei értéktár bizottság elnöke hangsúlyozta, azokat a megyei kincseket keresik, amelyek arculatformálóak, értékteremtő erejük van. Kiemelte azt is, a bizottság tagjai hétről hétre azon dolgoznak, hogy az értékek listája kiegészüljön még fel nem fedezett megyénkbeli kincsekkel.

Az idén a következők kapták az elismerést: a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete, a Bogácsi Termálfürdő, a Lillafüredi Palotaszálló és Függőkert, a felsődobszai vízerőmű, a Herman Ottó Múzeum, a diósgyőri futball, a rudabányai tó, a cigándi kásás káposzta. Különdíjat vehetett át a sajópálfalai könnyező kegykép és búcsújárás.

A putnoki Megyenapon számos program várta a látogatókat: a rendőrségi és katasztrófavédelmi bemutatók mellett néptáncegyüttesek mutatkozhattak be, délután pedig Szandi, este Fenyő Miklós szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában