Helyi közélet

2017.06.01. 09:16

Elkezdik irtani a vérszívókat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ma, azaz június elsején veszi kezdetét a központi szúnyoggyérítés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ma, azaz június elsején veszi kezdetét a központi szúnyoggyérítés.

Az előzetes felmérések alapján a meteorológiai nyár kezdőnapját jelölték meg a szakemberek az idei országos – ahogy hivatalosan nevezik – szúnyoggyérítési program kezdőnapjának. A leginkább irtásigényes területek elsőként a Dunántúlon a Szigetköz és nálunk a Tisza-tó és környéke, mivel jelenleg ezeken a helyeken a legtöbb a vérszívó.

Ahogy a szakemberek fogalmaztak, az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért mától Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyog­gyérítés éppen aktuális heti ütemterve mától folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Mérik az egyedszámot

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyog­gyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak.

A szakemberek – mint megtudtuk – folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb, és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában