Helyi közélet

2017.06.02. 13:37

A falunapon veszik át Karosban a központot

Karos - Az önkormányzathoz kerül a karosi látogatóközpont.

Karos - Az önkormányzathoz kerül a karosi látogatóközpont.

Öt évvel ezelőtt kezdte meg működését Karosban a Honfoglalás Kori Látogató Központ.

Megkapják

– A napokban tartott testületi ülésen úgy döntöttünk, szeptember elején tartjuk meg az idei falunapot – mondja Dakos János, Karos polgármestere. – Tavaly is a látogatóközpont területén volt az esemény, idén is ott rendezzük. Annál is inkább, mert idén lesz öt éve, hogy megnyílt a létesítmény, és ebben az évben átkerül majd az önkormányzat kezelésébe. A jubileumi ünnepségre meghívjuk azokat a településeket, ahol Karoshoz hasonlóan honfoglalás kori leleteket találtak. A felvidéki települések mellett meghívtuk Tiszabezdédet, Kenézlőt és Rakamazt is.

Tavaly hatezer látogatója volt a honfoglalás kori látogató­központnak.

– Ez önmagában szép szám, de lehetne ennél sokkal több is – mondja Dakos János. – A közelmúltban hallottam, hogy a sátoraljaújhelyi idegenforgalom olyan mértékű volt, hogy ha néhány ezerrel több látogató érkezik a városba, akkor nagyobb lenne a bevétel, mint amennyi iparűzési adóból befolyik. Az pedig hatalmas pénz, hiszen Sátoraljaújhelyen az iparűzési adó is elég magas. Erre a sátoraljaújhelyi idegenforgalomra kellene felfűzni a Bodrogközből Karost, Karcsát és Pácint, és akkor mind a három település nagyobb bevételre tehetne szert. Éppen ezért ezt megelőlegezendő szeretnénk elérni, hogy a Herman Ottó Múzeumnál lévő karosi leletekről készüljön hiteles másolat és azokat meg tudjuk mutatni az idelátogatóknak. Folyamatban van egy Honfoglaló tanösvényre beadott pályázatunk, amelyben 4-4 szlovák és magyar település szerepelne, és amelynek a gesztorságát Karos látná el. Mindezeken felül pedig szeretnénk bővíteni a látogatóközpontban lévő jurták számát, hogy nyaranta több táborozót tudjunk fogadni Karosban.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában