Helyi közélet

2017.05.31. 09:09

Valóra váltottak egy szép álmot

Miskolc - A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap embereket és munka­helyeket köt össze.

Miskolc - A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap embereket és munka­helyeket köt össze.

A jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a munkáltatók tapasztalatot szerezhetnek a fogyatékos emberekről. 2017-ben összesen 12 szervezet fogadja a fogyatékos embereket. Ez történt kedden a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában is Miskolcon.

A célunk az, hogy egy élményt adjunk Szilveszternek” Lékáné Viszokai Katalin

Ez a nap arról szól, hogy tulajdonképpen egy álmot váltunk valóra – mondta Lékáné Viszokai Katalin, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője kedden délelőtt. – Mádli Szilveszter van nálunk, aki úgy gondolja, hogy szívesen kipróbálná magát ebben a szakmában, és most egy kis ízelítőt kaphat abból, hogy milyen is, amikor egy kutyát vakvezető kutyává képezünk.

Közben egy másik teremben Szilveszter és Bóbita kutya már gyakorolt. A fiú ráadta a kutyára a hámot, vezényszavakat mondott.

Nyitottak voltak

Mit lehet átadni néhány óra alatt? – tettük fel a kérdést.

– Két óránk van, úgy érzem, ez idő alatt sok mindent meg tudunk mutatni, sok részletét a munkánknak – derült ki a kiképző szavaiból. – De a legfőbb célunk az, hogy egy élményt adjunk Szilveszternek, amiben közel tud kerülni ezekhez a kutyusokhoz, akiket ő annyira szeret. Remélem, kipróbálja azt is, hogy milyen lefedett szemmel, hogy milyen vakvezető kutyával közlekedni. Ha ügyesek, akkor nehezítenék nekik egy akadálypályával.

Megtudtuk: előzetesen semmit sem tudtak a baráthegyiek Szilveszterről. Megkeresték őket, hogy szeretne találkozni a kutyusokkal, az alapítvány pedig nyitott volt.

– Egyébként is van lehetőség az alapítványnál arra, hogy akár 4-6 fős csoportok, kisiskolások, vagy éppen baráti társaságok is eljöjjenek hozzánk – mondta Lékáné Viszokai Katalin. – Persze mi is gyakran kimozdulunk: legközelebb csütörtökön a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolába megyünk.

Mádli Szilveszter azzal kezdte kérdésemre: „Nekem is van kutyám!”

– Két kutya közt nőttem fel. Kedveli a gyerekeket – árulta el a 33 éves fiatalember, aki kerámiakészítéssel foglalkozik. – Most ültettem le Bóbitát – mondta aztán felvetésemre. – Az, hogy milyen a jó kiképző, azt nem tudom, majd itt megmondják…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában