Helyi közélet

2017.05.19. 08:36

Újabb uniós szigor jön a szennyező anyagok ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyre kisebb az esélye a megyei szénbányászat felélesztésének. Egy japán illetőségű projekt révén az egyre terjedőben lévő úgynevezett „tisztaszén technológia” letelepítése érdekében is történtek lépések.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Egyre kisebb az esélye a megyei szénbányászat felélesztésének. Egy japán illetőségű projekt révén az egyre terjedőben lévő úgynevezett „tisztaszén technológia” letelepítése érdekében is történtek lépések.

Megyénk hosszabb távú gazdaságfejlesztési programjának kiemelt részévé tették a térség egyik korábbi vezető és nagy foglalkoztatottságot produkáló iparága, a szénbányászat és a hozzá kapcsolódó villamosenergia-termelés újjáélesztését.

Igaz, közben kiderült, hogy „se pénz, se posztó” a tervek megvalósításához, ráadásul a szakemberek drágának és túlságosan magas kéntartalmúnak tartják a megyében kibányászható barnaszenet és lignitet.

Kevesebb támogatással

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a közelmúltban az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szén­erőmű – köztük a bükkábrányi lignittel működő Mátrai Erőmű is – az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül, hogy elkerülje a bezárást.

Ráadásul 2020 után csökkennek a szénbányászatra adható állami támogatások is, ami tovább nehezíti az ilyesmivel foglalkozó vállalkozások helyzetét.

A WWF környezetvédelmi szervezet adatai szerint a Mátrai Erőmű lignites blokkjai évente több mint 6 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki, amely az ország teljes kibocsátásának több mint 10 százalékát jelenti.

Mindemellett óriási mennyiségű egészségre káros kén-dioxid, nitrogén-oxid, és kifejezetten veszélyes szállópor is jut a légkörbe.

Súlyos beruházások kellenek

Mint ismeretes, a Mátrai Erőmű Zrt. német tulajdonosai jelenleg is vevőt keresnek a társaságra.

Ha sikerül megtalálni, lehet, hogy az új tulajdonosnak éppen azzal lesznek gondjai, ami eddig a vállalat jövedelmezőségét biztosította, azaz a meglévő lignitblokkokkal.

A WWF adatai szerint a jelenlegi magyar energiapiaci körülmények és villamos­energia-értékesítési árak mellett ezek a blokkok már alig tudják kitermelni az energiatermeléssel kapcsolatos tüzelőanyag-költségeket, valamint a légszennyezéssel kapcsolatos és szén-dioxid-költségeket.

És ebbe még nincs beleszámítva a 2020-tól érvényes szigorítás esetleges költsége.

A pénzügyi befektetők is egyre kockázatosabbnak ítélik a szénbányászatba és az ahhoz kapcsolt energiatermelésbe való befektetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában