Helyi közélet

2017.05.16. 15:44

Semmilyen formában nem válhat „áruvá” az ember

Miskolc - Az emberkereskedelem különböző formái elleni összefogásról tárgyaltak hétfőn Miskolcon.

Miskolc - Az emberkereskedelem különböző formái elleni összefogásról tárgyaltak hétfőn Miskolcon.

Kényszermunkával és zsarolással gyanúsít az Ózdi Rendőrkapitányság egy 47 éves sátai férfit és 41 éves feleségét. A házaspár éveken át dolgoztatott portáján egy helyi férfit, akinek közben minden jövedelmét elvették. Cserébe a „rabszolga” egy komfort nélküli melléképületben lakhatott, és ha azt mondta, hogy nem bír tovább dolgozni, akkor a férj veréssel bírta rá a további munkára.

Amikor a rendőrök „rajtakapták” a házaspárt, a házkutatás során egy komfort nélküli szobában egy idős nőt is találtak. A 75 éves asszony elmondta, hogy évek óta él a szobában, nem jöhetett ki onnan, nyugdíjával a család gazdálkodott, látogatókat nem fogadhatott, és nem is telefonálhatott.

Megvan a táptalaja

Egy közelmúltbeli megyénkbeli példa az egyre jobban elszaporodó esetek közül, amelyek arra sarkallták az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy más állami és helyi civil szervezetekkel is összefogva lépjenek fel a bűnözés eme formája ellen, amelyet egy kifejezéssel emberkereskedelemnek nevezhetünk. A projektről hétfőn Németh Ágnes ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője tartott tájékoztatót Miskolcon.

Az emberkereskedelem egyébként az 1990-es évek óta az egyik legaggasztóbb jelenség a világban. Az emberkereskedelem a világ harmadik legnagyobb és leg­gyorsabb ütemben növekvő bűnözői iparága. Emberek millióit tartják rabszolgakörülmények között gyárakban, farmokon, otthonokban. Az utazás egyre gyorsabbá és egyszerűbbé válása, valamint az olyan új technológiák, mint az internet egyre szélesebb körű elterjedése következtében az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt, a 21. század első éveiben az egyik leggyakrabban felmerülő témakörré vált az emberi jogok területén.

Németh Ágnes ezredes a miskolci egyeztetésen felhívta a figyelmet, hogy korábban elsősorban a prostitúció volt a melegágya az emberkereskedelemnek, mára azonban a munkavégzés, a házi rabszolgatartás, vagy a gyermekekkel való kereskedés váltak a fő irányokká.

Visszatartó erő

Elhangzott: olyan jogi, gyakorlati helyzetet kell kialakítani, amely lehetővé teszi az emberkereskedelemmel foglalkozó bűnözők kézre kerítését és olyan mértékű megbüntetését, amely elriasztásként hat mindazokra, akik ilyen tevékenységre akarják adni a fejüket.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában