Helyi közélet

2017.05.09. 17:47

Negyedszázados az ILCO Klub

<em>Idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját az Erzsébet ILCO Klub, amely a stomával élőket gondozza, rehabilitálja, segíti a családba, valamint a társadalomba való visszatérésüket. A stomával élők azok, akik olyan műtétre kényszerültek betegségük miatt, ami a hasfalra kivezetett bélnyílással végződött.</em> Dr. Görgényi László írása.

Idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját az Erzsébet ILCO Klub, amely a stomával élőket gondozza, rehabilitálja, segíti a családba, valamint a társadalomba való visszatérésüket. A stomával élők azok, akik olyan műtétre kényszerültek betegségük miatt, ami a hasfalra kivezetett bélnyílással végződött. Dr. Görgényi László írása.

A stomások teljes értékű emberek, akiket bele kell venni a társadalmi tevékenységekbe, nem pedig kiszorítani."

Negyedszázaddal ezelőtt dr. Tóth Katalin főorvos, volt kollégám, tanítóm, mentorom a stomások rettenetes életkörülményeire hívta fel a figyelmemet, és kérte, karoljam fel ezt a betegcsoportot. Ekkor határoztuk el dr. Liptovszky József kollégámmal, hogy megalakítjuk az akkori Semmelweis Kórház Sebészeti Osztályán a stomások klubját. Addig megyénkben ilyen jellegű műtéten átesett betegeket összefogó, segítő egyesület nem működött. Az országban 23-ik klubként alakultunk meg, 25 taggal. Jelenlegi létszámunk 250, így az ország egyik legnagyobb stomaterápiás klubja vagyunk.

Klubunk megszervezésében nagy segítségünkre volt Hamar Bonta Judit, aki azóta szakképzett stomaterápiás nővér. Megalakulásunk óta aktívan szervezi a klubfoglalkozásokat, részt vesz a stomásaink gondozásában, segítséget nyújt problémáik megoldásában. Utánköveti őket, valamint pszichés életvezetést is végez. Munkája elismeréseként Életmű Díjat kapott.

Az országban működő klubokat a Magyar ILCO Szövetség fogja össze, és állandó kapcsolatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy a stomás segédeszközök, illetve a stoma gondozását megkönnyítő egyéb eszközök beszerzését is támogassák, és ezzel emberhez méltó, minőségi életkörülményeket biztosítsanak.

Kiemelkedő célunk, hogy tájékoztassunk, mert csak egy megfelelően informált, felvilágosított társadalom érti meg, hogy a stomás segédeszközök nem luxuscikkek, hanem az élethez szükségesek. A stomások pedig teljes értékű emberek, akiket bele kell venni a társadalmi tevékenységekbe, nem pedig kiszorítani. Biztosítsuk, biztosítani kell számukra, hogy olyan életminőséget valósíthassanak meg, amely összeegyeztethető azokéval, akik nem tapasztalták meg az ilyen műtéti eljárással együtt járó létet. Ezáltal a stomával élők 100 százalékosan rehabilitálhatók.

- Szerzőnk sebész főorvos, az Erzsébet ILCO Klub orvos elnöke, a Magyar ILCO Szövetség Orvostanácsadó Testület elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában