Helyi közélet

2017.05.13. 10:40

Megszenvedte a Bükk madárvilága a havat

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fakár felmérése még folyamatban van a tavaszi hóesés után.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fakár felmérése még folyamatban van a tavaszi hóesés után.

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt áprilisban – tudtuk meg a park igazgatóságától. A nagy mértékű dőlések miatt jelenleg még azt sem tudják, hogy pontosan hol és mekkora mennyiségű fát, erdőt érint a hótörés. A vizes hó jobban megtapadt a kilombosodott fák ágain, melyek a nagy terhelés alatt letörtek. A hatalmas súly miatt gyökerestől fordultak ki a fák, néhol egész erdőrészek dőltek le.

Elpusztult utódok

Ismert viszont a madárvilágban okozott kár, ami elég jelentős a korán költő madárfajoknál és ezek élőhelyein is. Bár a tavaszi erdő már madárdaltól volt hangos, a későbbiekben a kárt szenvedett erdőrészekben néhány éneklő erdei pintyen és feketerigón kívül nem lehetett hallani semmit. A már a fészkeken kotló énekes, fekete- és léprigók utódai elpusztultak, ugyanígy a már fiókás cinegék költése is meghiúsult sok helyen. Ennek oka az, hogy a havas területen nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékot keresni. Az örvös légykapók táplálék hiányában lehúzódtak a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetően pótköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra. Ez jelentős hatással lesz költőállományukra is a hegységben.

A nagyméretű gallyfészkekben költő fajok esetében több helyről van információja a nemzeti parknak, hogy a már lakott egerészölyv- vagy hollófészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el.

A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így az énekesmadarak táplálékbázisa veszélybe került, mivel a táplálékuk jelentős részét kitevő hernyók a lombhoz kötődnek. Amíg újból ki nem hajtanak ezek az erdők, az énekesmadarak számára csak minimális táplálék lesz elérhető, így sajnos költésbe sem fognak addig kezdeni.

Veszélyes turistautak

A közutak, erdei utak, turistautak, valamint az erdőben található épületek felszabadítása, kármentesítése hosszú időt vesz igénybe, az erdőtömbök belsejében keletkezett hótörések fölvételezése pedig csak ezután lesz lehetséges. Ezért amíg ez a feladat nem fejeződik be, addig nem lehet pontosabb információt tudni sem az erdők belsejében futó utak, turistautak állapotáról, sem pedig mindezek természetre gyakorolt hatásáról. A károk teljes felméréséig csak alapos tájékozódás után érdemes a nemzeti park erdeiben sétát, túrát tervezni, a turistautak jó része baleset-, néhol akár életveszélyes is lehet.

ÉM


„Vagy túléljük, vagy nem!”

„Óriási szerencse, hogy nem volt csoport, nem voltak vendégek a kempingben”.

 

Videó: Extrém hóvihar és áprilisi katasztrófa a Bükkben

Rendkívüli erejű hóvihar tombolt a Bükk-fennsíkon, melynek hatására a magasabban fekvő helyeken 24 óra leforgása alatt 90 centiméternyi hó hullott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában