Helyi közélet

2017.05.04. 15:47

Jegyzet: Egyszerű

<em>Egyre kevesebb ifjú ember akar részese lenni a Gutenberg-galaxisnak, nincs túl nagy respektje a nyomtatott irodalomnak, de a digitálisnak sem</em>. <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete</strong>.

Egyre kevesebb ifjú ember akar részese lenni a Gutenberg-galaxisnak, nincs túl nagy respektje a nyomtatott irodalomnak, de a digitálisnak sem. Bánhegyi Gábor jegyzete.

A mostani tizenéves generációnak és már a fiatalabbaknak sem csillan fel a szeme egy könyv láttán. Még a pár évvel ezelőtt olyannyira népszerű Harry Potter sem köti le a figyelmüket. El is mondják, miért. Ott van a film, minek rágja át magát több száz oldalon. Már a film sem annyira érdekes, mert hosszú. Sokkal jobbak a sorozatok. Általában kevesebb, mint egy óra alatt véget ér egy rész, az sem baj, ha egy-kettő kimarad, általában önmagában is követhető, a lényeg az, lehetőleg sok legyen benne az akció. De nem is ez a legnagyobb baj. Merthogy a gyerekek, ha kérdezik őket, elmondják, tulajdonképpen szeretnének ők olvasni, de nincs mit. Hiába a sok könyvtár, ha ott nem találnak olyan könyveket, amelyek lekötik őket. A kötelező olvasmányok nem vonzzák őket, de már Harry Potter sem. Mert ezek a könyvek nem róluk, nem nekik szólnak, idegen világok, kultúrák, miközben ők a saját problémáikkal, élethelyzeteikkel szeretnének szembesülni.

Talán még nem késő odafigyelni arra, amit mondanak. És ha ez sikerül, a megoldás több, mint egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában