Helyi közélet

2017.05.24. 13:14

Minden fontos pillért megerősítettek

Harsány, Miskolc - „Egyik legfontosabb irányelvünk a testi, lelki egészség megtartása.” Interjú Szabó Gergellyel, Harsány polgármesterével, a B.-A.-Z. megyei közgyűlés tagjával.

Harsány, Miskolc - „Egyik legfontosabb irányelvünk a testi, lelki egészség megtartása.” Interjú Szabó Gergellyel, Harsány polgármesterével, a B.-A.-Z. megyei közgyűlés tagjával.

Az elmúlt évek fejlesztéseiről, a jövő feladatairól, az oktatás és nevelés, a mozgás és sport fontosságáról is szó esett. Szabó Gergely harsányi polgármester volt szerkesztőségünk vendége.

Fontos, hogy szép, igényes, biztonságos környezet vegyen körül minket. - Szabó Gergely

Szabó Gergely: A választási ciklus feléhez érve fontosnak tartom, hogy megálljunk és visszatekintsünk a mögöttünk hagyott évekre, hogy pontos képet kapjunk arról, hogy közös jövőnk építése terén hogyan állunk, valamint számba vegyük az előttünk álló feladatokat is. Az ember az életét és a munkáját elvek szerint szervezi, amelyek irányt mutatnak és kijelölik számukra a követendő utat. Az elvek pedig célokat határoznak meg, amelyek meghatározzák lépéseink sorát. Egyik legfontosabb irányelvünk a testi, lelki egészség megtartása. Önkormányzatunk ezt a célt kiemelten kezeli, és ezért kezdtük el 2011-ben a mezőgazdasági termelést, illetve az állattenyésztést, mely országos elismertséget hozott, és melynek eredményeként településünk önellátó a zöldségfélék és a sertéshús előállítása terén. Jelenleg is több mint 10 hektáron gazdálkodunk. Az önellátás adja meg a lehetőséget ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy községünk modern, jól felszerelt konyháján ellenőrzött, jó minőségű alapanyagokból tudnak ételeket készíteni. Természeti adottságainkból eredően is kiemelten fontos, stratégiai ágazat az élelmiszer-termelés. Következő lépésként az önkormányzati gazdálkodást kiterjesztve, kiegészítve és összehangolva a környékbeli őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók tevékenységével egy olyan jövőbe mutató együttműködést szeretnénk létrehozni, mely gazdaságilag fenntartható mezőgazdasági termelésnövekedést tud előidézni a településen és a környéken. A mezőgazdasági koncepció mozgatója és eszköze lehet az a zöldség-előkészítő üzem és hűtőház, melynek építését a tervek szerint az önkormányzatunk az idén kezdi meg. Ez a projekt lehetőséget nyújt a különböző, kisebb és nagyobb mezőgazdasági szereplők által termesztett zöldségfélék begyűjtésére, válogatására, osztályozására, tisztítására, előkészítésére, hűtésére és piacra juttatására.

Sokat tettek, tesznek a mozgás, a sport népszerűsítéséért is.

Szabó Gergely:  Egészségünk egyik alappillére a rendszeres mozgás, és ennek szellemében önkormányzatunk nagy hangsúlyt fektet a helyi sportolási, aktív kikapcsolódási lehetőségek bővítésére. Jól láthatjuk, milyen fejlődésen ment keresztül a sporttelep: műfüves focipálya, öltöző, kültéri kondicionálópark és strandröplabdapálya is épült. A gyarapodás az idén a sporttelep parkolójának és egy lovaskarám kialakításával folytatódott, mely az önkormányzat szervezésében megvalósuló óvodai és iskolai lovas oktatásnak szolgál helyszínül, és minden lovaglás iránt érdeklődő számára igénybe vehető. Természetesen szeretnénk, hogy a jövőben további sportolási lehetőségekre nyílna mód, tervezzük például egy futópálya kialakítását is. A településen a versenyszerűen sportolni vágyók számára Harsányi Sport Egyesület szakosztályaiban és a Bozsik Programban van mód.

Az egyházakkal, civil szervezetekkel is szoros a kapcsolatuk.

Szabó Gergely: A test egészsége mellett nagyon fontos a lelki egészség, egyensúly is. Lelki életünk, hitünk gyakorlásának a központjai a templomok. A római katolikus egyház és az önkormányzat évek óta közösen dolgozik a templom felújításán. Egy pályázat eredményeként sikerült a templom részletes állapotfelmérését, felújítási tervdokumentációját elkészíteni. Az épület helyreállításának első lépéseként a falak vizesedésének megakadályozása céljából tavaly több mint 11 millió forintból készült egy mélyszivárgó. A műemlék templom teljes felújítására pályázatot nyújtottunk be, közel 67 millió forint értékben. A két éve az önkormányzat által megépített parkoló térburkolattal való ellátására 5 millió forintot nyertünk, illetve szeretnénk pályázni a ravatalozó felújítására is. Mindannyiunk számára nagyon fontos a közösség, mely erősíti az összetartozás érzését és támaszt nyújt a mindennapokban. Önkormányzatunk a helyi közösségek erősítése érdekében rendszeresen támogatja a helyi egyházközségeket, illetve a civil szervezeteket, és számos programot szervez. Jóleső érzés részt venni a fesztiválokon, az adventi gyertyagyújtásokon, egyéb közösségi eseményeken, ahol találkozhatunk, együtt ünnepelhetünk, örülhetünk, megbeszélhetjük közös dolgainkat. Jó látni, hogy az itt élők szeretik a települést, és jól érzik magukat egymás társaságában. A közösségi élet fontos színterét, a 2013-ban kialakított Közösségi Házat sokan veszik igénybe, funkciója és lehetőségei folyamatosan bővülnek.

Az elmúlt években a település közintézményei, útjai, közterületei megújultak.

Szabó Gergely: Ahhoz, hogy a mindennapokban jól érezhessük magunkat, fontos, hogy szép, igényes, biztonságos környezet vegyen körül minket, illetve korszerű, modern infrastruktúrája legyen a településünknek. Évekkel ezelőtt a község egyik legnagyobb problémája, az önkormányzat előtt álló legfontosabb feladat a belterületi úthálózat állapotának a javítása volt. 2010 előtt a belterületi utak egyharmada volt szilárd burkolattal ellátva településünkön. Az önkormányzat jelentős forrást biztosított erre a területre, és 2010 óta 14 utat sikerült leaszfaltozni, felújítani. Ez az útfelújítási program terveink szerint idén végéhez fog érni, hiszen egy tavaly év végén megszületett kormánydöntés alapján községünk 100 millió forintot kapott útfelújításra. Elképzeléseink szerint a projekt végén a település összes belterületbeli utcája aszfaltborítású lesz. Itt szeretném megköszöni községünk folyamatos támogatását Tállai Andrásnak, térségünk országgyűlési képviselőjének. Tudjuk, hogy az utak, vízelvezők, járdák állapotjavítása egy folyamatos feladat. Természetesen szeretnénk tovább javítani a járdákat, illetve folytatni az árkok burkolását, ezzel javítva a település csapadékvíz-elvezető rendszerét. Sikeresen pályáztunk 57 millió forint értékben övárkok és több száz méter új csapadékvíz-elvezető árkok építésére, illetve burkolására. A közelmúltban megszépült, a nemzettudat erősítése céljából lelkületében megújult településünk főtere. A 2012-ben közadakozásból újraállított Turul szobor mellé egy hat méter magas országzászló került a főtérre, illetve a múltunk és hőseink iránti tiszteletadás jelképeként az I. világháborús hősök után a II. világháborúban elhunyt harsányi katonák nevei is felkerülnek az emlékműre. A beruházás részeként talajba süllyesztett lámpákkal díszkivilágítást kapott az emlékmű. A községet idén 1200 tő virággal díszítjük, valamint a díszkivilágítást is bővítjük és egységesítjük idén, a piacot pedig térburkolattal látjuk el. Örülök, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatások jellemzik községünket: támogattuk az új COOP bolt és a pékség létrehozását, és a tervek szerint az idén egy bankfiók is nyílik nálunk. Településünk biztonsága érdekében létrehoztuk a Közbiztonsági Centrumot, és tervezzük újabb térfigyelő kamerák telepítését is. 2016-ban lezárult az a több száz millió forintos átfogó intézményfelújítás, mely 2011-ben kezdődött el, és eredményeként elmondható, hogy a község minden intézménye – iskola, óvoda, egészségügyi centrum, polgármesteri hivatal, közösségi ház – külsőleg és belsőleg, valamint energetikailag is korszerű, 21. századi színvonalú.

Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, nevelésre.

Szabó Gergely: A gyönyörű, jól felszerelt négycsoportos óvodánkban optimális csoportlétszámban, magas színvonalú nevelést kapnak a csöppségek. Az intézményben számtalan ingyenes foglalkozás közül lehet választani. Ilyen a néptánc, a balett, a hittan, az angol nyelvoktatás, a foci, a judo, vagy a tavaly nagy sikerrel elindított lovasoktatás. Az egészségmegőrzés jegyében az óvodások és az iskolások rendszeresen látogatják a Harsányi Sópincét, mely a természetes gyógyulás és egészségmegőrzés egyedülálló gyöngyszeme az országban. Az önkormányzat 2011 óta ingyenes buszjárattal és bérletkedvezménnyel segíti a más településekről a nevelési intézményekbe szép számban bejáró gyerekeket. További fejlesztési célként 112 millió forint értékben pályáztunk bölcsőde, valamit egy óvodai tornaszoba építésére. Önkormányzatunk 2010 óta közel 200 millió forintot költött az általános iskola teljes felújítására, fejlesztésére. Célunk egy színvonalas, 21. századi, versenyképes iskola létrehozása volt, hiszen az oktatás minősége a település jövőjét nagymértékben meghatározza. 2011-ben az önkormányzat kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával jött létre az ÖKOiskola program, majd a „Zene benned van” program, mely 2013-ban Olaszországban hazánkat képviselve megnyerte a XI. Nemzetközi Iskolafesztivált. Ezt követően létrehoztuk a helyi tehetséges gyerekek támogatására, fejlesztésére a Harsányi Tehetségpontot. Meggyőződésem, hogy egy kistelepülésen tanuló gyerekeknek is olyan színvonalú oktatást és széles körű lehetőségeket kell kapniuk, melyek képességeiknek a maximumát tudják kihozni belőlük.

A fiatal párokat, családokat is segítik.

Szabó Gergely: Harsány önkormányzata kiemelten fontos célnak tekinti a fiatal párok otthonteremtésének, és a családoknak a támogatását. A község vezetése az elmúlt években számos családokat segítő döntést hozott. A családbarát település program első lépéseként kedvezményes árú közművesített építési telkeket, valamint lakásvásárláshoz és építkezéshez vissza nem térítendő anyagi támogatást kínálunk. Ennek hatására az elmúlt években nőtt a településen otthont teremtők száma, ezért az önkormányzat tavaly két új utcát alakított ki, ahol folyamatosan kelnek el a telkek.

Egyre több vállalkozás is megtelepedik a településen.

Szabó Gergely: A fenntartható fejlődés, az önfenntartás és a tudatos jövőépítés jegyében az önkormányzat vállalkozásbarát, befektetésre ösztönző gazdasági hátteret alakított ki. Az egykori tsz-iroda épületében innovációs központot hozunk létre, melyben ez év nyarán elindul az úgynevezett „Okos autó projekt”. A BOKIK Önkormányzati Szekciójának keretein belül – melynek elnöke vagyok –, a környékbeli cégek együttműködése révén megvalósult sikeres program eredményeként sikerül nagymértékben, 70 százalékkal lecsökkenteni a közfoglalkoztatásban lévők számát. Ezt a módszert, célt, a közfoglalkoztatottak beintegrálását az elsődleges munkaerőpiacra fogják tovább erősíteni a Területi és Településfejlesztési Operatív Program részeként létrehozott foglalkoztatási paktumok. Új szereplőként egy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cég is letelepült a községben, mely több környező településről is foglalkoztatja a munkavállalókat. Ezáltal a településen mindenki számára tudunk abban segíteni, hogy a képességeinek, helyzetének, egészségügyi állapotának megfelelő munkához juthasson.

Komoly kínálattal

Az idegenforgalom is egyre jelentősebb szerepet játszik Harsány életében.

Szabó Gergely: Községünk mára komoly turisztikai kínálattal rendelkezik: a nemzetközi hírű horgásztavak, a kalandpark és az erdei túrák mind ezt erősítik. Emellett a településen több, országosan kiemelt turisztikai attrakció is található, a 40 tonna parajdi sóból létrehozott Harsányi Sópince, a Guinness-rekordot jelentő, 14 ezer darabból álló plüssmackógyűjtemény – amely a legnagyobb az egész világon –, az ország első székelytermék-mintaboltja, a minden év augusztus második szombatján megrendezett, több mint 15 ezer vendéget csábító Harsányi Szürkemarha Fesztivál, valamint több helytörténeti gyűjtemény és állandó kiállítás. Tovább erősítheti majd a turisztikai kínálatot az önkormányzat által megpályázott lovasturisztikai megállóhely, és a Bükkalján végighúzódó kerékpárút elkészülte. A község a térségi lovastúra-útvonal részeként Lovasbarát Település címmel is rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában