Helyi közélet

2017.05.05. 20:06

Időjárás-jelentés - 2017. május 5.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi felén egy hatalmas, kelet-nyugati tengelye mentén mintegy 5000 kilométer átmérőjű anticiklon uralja az időjárást. A magasnyomás középpontjában a légnyomás az 1040 hPa-t is meghaladja, a száraz légtömegben pedig felhők is alig zavarják a napsütést. A hőmérséklet csúcsértéke általában 7 és 18 fok között változik, csak a Kelet-európai-síkság területén hűvösebb az idő. Felhősebb az ég ugyanakkor a magasnyomás déli peremén, ahol egy magassági hideg légörvény teszi labilissá a légkört.

A közép-európai térségben a magasra törő gomolyfelhőkből többfelé alakul ki zápor, zivatar, az intenzívebb gócokból helyenként jelentősebb csapadék is lehull. A naposabb és felhősebb területek szeszélyes eloszlása alapján a hőmérséklet tág határok, 12 és 25 fok között változik délután.

Szintén több a felhő és csapadékosabb az idő a Pireneusi-félszigeten, ahova egy ciklon hidegfrontja előtt dél felől még melegebb levegő áramlik. A Kárpát-medence időjárását alakító hideg légörvény szombat estig keletebbre mozdul el, nyugat felől ezért átmenetileg szárazabb levegő érkezik térségünkbe, és inkább már az ország keleti felén számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Az erőteljesen megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé számítani lehet záporra, főként a középső és keleti országrészben zivatarra. Intenzívebb zivatarban rövid idő alatt jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat. Estétől mindenütt alábbhagy a csapadéktevékenység, ezzel egyidejűleg a Dunántúlon, majd az északi országrészben a felhőzet csökkenése is elkezdődik.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett a Dunántúlon valószínű a legtöbb napsütés, ott estig a csapadéknak kicsi az esélye, míg másutt a felhősebb égből elszórtan várható zápor, helyenként zivatar. Időnként megélénkül az északi, északnyugati szél, átmeneti szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 14 fok között alakul, az Alföldön lesz a legenyhébb az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 24 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában