Helyi közélet

2017.05.16. 09:53

Átvészelték a méhek a telet

Borsod-Abaúj-Zemplén - A súlyos mínuszok, az áprilisi tél és betegség is tizedelte a méh­állományt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A súlyos mínuszok, az áprilisi tél és betegség is tizedelte a méh­állományt.

Riasztó hírek láttak napvilágot az elmúlt hónapokban arról, hogy nagyszámú méhpusztulást okozott a tél, illetve különböző betegségek. Van olyan megye hazánkban, ahol a méhcsaládok felének elpusztulásáról számoltak be.

A szeszélyes időjárás ellenére már megindultak a rajzások. Farkas János

Felmérték

Megyénkben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetésével mérték fel a károkat, melynek kapcsán Farkas János megyei méhészeti szaktanácsadó lapunknak elmondta, a téli hideg időjárást jól viselték a méhek, a legtöbb állomány viszonylag jó állapotban telelt ki, csupán a gyengébb családoknál volt gond. A tavasz eleje jól indult időjárás szempontjából, hiszen átlag feletti meleg volt a március és az április eleje, azonban ekkor jött egy betegség.

– A tavasz folyamán egy hasmenéses betegség ütötte fel a fejét, aminek hatására sok család összement, vagyis a 7-8 keretről 3-4-re csökkent a számuk, de olyan is volt, hogy az egész család elpusztult. A nagyon erős családokat nem érintette, de sok helyen okozott gondot – magyarázza Farkas János.

A beterelt, vagyis télre kaptárba kerülő méhek 60-70 százaléka vált akácvirágzásra termelő családdá, így nem olyan mértékű az elhullás, ami komoly gondot okozna. Természetesen nem volt jó hatással a méhekre az áprilisi tél, ahogy a növényekre sem, ami a méhek szempontjából nagyon fontos. Ahogy az elmúlt két hét vegyes, gyakran esős, szeles, hideg időjárása sem. Ennek ellenére már beindultak a rajzások, a katasztrófavédelemtől is kapott jelzéseket az utóbbi napokban a szaktanácsadó.

Farkas János szerint a gyümölcsöknél nem a méhek hiánya okoz elsősorban gondot, mint amiről a termelők beszámoltak, ugyanis a korai tavasz, a márciusi meleg miatt szinte egyszerre virágoztak a különböző fák, a méhek pedig aktívak voltak ebben az időszakban. Viszont a megtermékenyített gyümölcskezdeményeket megviselte a később érkező fagy.

Kevesebb lehet

A repce szépen adott nektárt, viszont sokan kihagyták a virágzást és nem vitték a méheket. Az akácnak megyénk északi részén, a csereháti dombvidéken és Ózd környékén a fagy szinte száz százalékban gondot okozott, ha olyan időjárás jön, ami a virágot is tönkreteszi, akkor lehet az akácmézzel probléma, de ezt most még nem lehet megjósolni.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában