Helyi közélet

2017.04.26. 11:25

Szakma Sztár Fesztivál - Francia bonbonok és ajándékkosarak

Budapest, Miskolc, Szerencs - Bebizonyosodott: bárki lehet a saját szakmájának sztárja.

Budapest, Miskolc, Szerencs - Bebizonyosodott: bárki lehet a saját szakmájának sztárja.

Anettnek négyféle francia desszertet kellett készítenie, Bencének egy transzformátor­állomás transzhátlaphűtését kellett megoldania, Csaba és Ágota pedig az árukihelyezés és csomagolás terén jeleskedett. Hétfőn a Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjén jártunk, ahol találkoztunk a megyénkbeli versenyzőkkel is. A szigorú szabályok miatt csak a megnyitó előtti percekben tudtunk velük egy-két mondatot váltani, de így is sok mindent megtudtunk tőlük. Az biztos, a megyénkbeli tehetséges középiskolások szinte már mesterei szakmájuknak.

Hatalmas élmény, és közösségkovácsoló ereje is van. Kislászló Csaba

A vetélkedés a budapesti Hungexpo Vásárközpont területén folyt. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy hatalmas kiállítás és vásár lenne a csarnokban, csak a standok és paravánok mögött fiatalok állnak, akik sütnek, főznek, frizurát, sminket készítenek vagy épp falat építenek. 41 szakma fiataljai mérték össze tudásukat az elmúlt napokban, ma pedig kiderül, kik lettek a különböző szakmák sztárjai. Hiszen a rendező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik célja épp az, hogy bebizonyítsa, bárki lehet sztár a saját szakmájában is.

Igazi kihívás

A cukrásztanulók között találjuk meg Orosz Anettet, aki a Miskolc SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskola végzős diákja. Úgy fogalmaz: ez a verseny igazi kihívás számára.

– Azonban úgy érzem, hogy jól felkészültem, másfél hónapos munka van benne. Négyféle francia desszertet kell majd készítenem, megadtak néhány támpontot, hogy milyeneket. A többit szabadon dönthetem el. És még készítenem kell egy 60 centis karamellartisztikát is – sorolja Anett, ami így első hallásra nem tűnik túl könnyű feladatnak.

Kijelenti: nagyon szereti a szakmáját, de tisztában van annak nehézségeivel is.

– Sokat kell dolgozni, rengeteget talpalni, a cukrászoknak nincsenek ünnepnapjaik. De jó érzés, hogy az embereknek olyasmit készíthetek, ami tetszik és ízlik nekik. Azt is szeretem, hogy kreatív szakmáról van szó, tehát a saját ötleteimet is megvalósíthatom – fogalmaz Anett, majd elárulja, vizsgák után szeretne dolgozni, mellette továbbtanulni.

Czinke Bence szerény fiatalember, a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája villanyszerelő-tanulója. Elmeséli, hogy az írásbeli elődöntőből 3-an jutottak a középdöntőbe, de onnan már csak 2-en a fővárosi döntőbe. Megtudjuk tőle: természetesen készültek a versenyre, de szerinte, aki már 14. éves az iskolában, a versenyfeladatokat meg tudja csinálni.

– Nekem a döntőben az okoz csak nehézséget, hogy nagy a zaj, jönnek-mennek az emberek, figyelnek munka közben. És persze az időre is kell ügyelni, nehogy túllépjem a megadott keretet. Most egy transzformátorállomás transzhátlaphűtését kell megcsinálnom, úgy vélem, hogy kapcsolási rajz szerint nem lesz túl nehéz – véli Bence.

Elárulja: iskola után ő is dolgozni akar, de estin szeretné elvégezni a technikusit.

Rengeteget készültek

A Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumából 6 kereskedő diák is bejutott a legjobbak közé. Igazi sikertörténet. Kislászló Csaba közülük az egyik, aki úgy fogalmaz:

– Ez a verseny nagyon jó lehetőség volt, hiszen mindenki jelentkezhetett, mindenki megpróbálhatott bekerülni a döntőbe. Nagyon izgulunk, rengeteget készültünk, a tanáraink nagyon sokat foglalkoztak velünk. Egész délutánokat töltöttünk bent az iskolában. Már vártuk a budapesti döntőt, hiszen ez egy hatalmas élmény, és közösségkovácsoló ereje is van.

Itt az is megtörténhet, hogy felfigyelnek ránk, és mi mint döntőbe jutott diákok, esetleg egyetemekről felkéréseket, támogatásokat kaphatunk – sorolja Csaba. Hozzáteszi: a középiskola után a Miskolci Egyetemen szeretne továbbtanulni gazdálkodási és menedzsment szakon.

Osztálytársa, Plósz Ágota a felkészülés napjairól mesél. Mint mondja, az volt benne a nehéz, hogy sok helyről kellett összegyűjteni az ismereteket. Most, a döntőben lesznek majd áruforgalmi és vállalkozásismereti kérdések. Kapnak csomagolási és árukihelyezési feladatot, ezt idegen nyelven is be kell mutatni. Ágota németül teszi majd ezt.

– Nagyon köszönjük a tanárainknak, hogy ilyen jól felkészítettek bennünket. Ha a versenyen elérjük legalább a 60 százalékot, akkor vizsgamentességet kapunk, és plusz­­pontok is járnak az egyetemi továbbtanuláshoz – sorolja Ágota a verseny előnyeit.

Tehetséges berzések

A verseny előtt jól jön a tanári biztatás. Hokné Zahorecz Dóra, a kereskedőtanulók egyik felkészítő tanára elkísérte a döntőre tanítványait. Hangsúlyozza: a berzések eddigi sikerei a közös csapatmunkának köszönhető. Igyekeztek az iskola tanárai minden fel­adatra alaposan felkészíteni a versenyzőket. – Én a gyakorlati részét vállaltam, élelmiszer-, vegyiáru- és műszakicikk-áruismeretből készítettem fel őket. Most a döntőben ajándékkosarat és ajándékszigetet kell majd készíteniük. Szakmailag kihívást jelent a gyerekeknek a verseny, de az iskolánknak is nagy büszkeség, hogy ennyi diák itt van a legjobbak között – fogalmazott a felkészítő tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában