Helyi közélet

2017.04.23. 13:35

Sebesültek, újraélesztés a miskolci iskolában

Miskolc - A Miskolci Szakképzési Centrum intézményeiben éjszakázhattak a fiatalok.

Miskolc - A Miskolci Szakképzési Centrum intézményeiben éjszakázhattak a fiatalok.

Az ország számos településén rendezték meg péntek este a Szakmák Éjszakája nevű programot, melyen az érdeklődő fiatalok nemcsak betekinthettek a szakképzéssel foglalkozó intézmények belső életébe, de ki is próbálhatták az adott szakmát, hogy könnyebben dönthessenek később arról, mivel foglalkoznának szívesen.

14 iskolában

Miskolcon a szakképzési centrum 14 intézménye csatlakozott a programhoz, melynek ünnepélyes megnyitóját a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban rendezték, ahol Zsúdel Antónia Orsolya igazgató köszöntötte a megjelenteket. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, 150 település 450 iskolájában rendezték meg a programot. A szülőket arra biztatta, olyan szakma tanulásában támogassák a gyermekeiket, amelyre van bennük fogékonyság és érdeklődés.

– Azt szeretnénk megmutatni, hogy a szakmák ismerete komoly értékeket rejt. Ez egy fontos program, hiszen a magyar gazdaság erősödik és ehhez szükség van jól képzett szakemberekre – jelentette ki Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Arra kért mindenkit, hogy nyúljanak az eszközökhöz, próbálják ki őket, mert jó döntés szakmát tanulni.

Második alkalommal rendezték meg a Szakmák Éjszakája programot Miskolcon, és idén először minden intézményükben, mondta el Tátrai István, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: ahogy a Ferencziben a megyei kórház és a Vöröskereszt, úgy minden iskolában a képzésnek gyakorlati helyet, vagy a végzett szakmunkásoknak munkahelyet biztosító cégek is jelen vannak. Így nemcsak a szakmákba nézhetnek bele az érdeklődök, de a karrierlehetőségekbe is.

Mindent kipróbáltak

A Ferenczi homlokzatára egy kórház felirat is került erre az alkalomra, a regisztrációnál pedig természetesen betegfelvétel tábla fogadta az érdeklődőket, akik részt vehettek állapotfelmérésen, de vért is adhattak. Műtéti és ellátási eszközöket is ki lehetett próbálni, megtudni, mi mire való egy rohamkocsiban, ahogy a felfújható beteghordó matracba is bele tudtak feküdni.

Nagy sikere volt az újraélesztés gyakorlásának a babákon, illetve többekre kerültek festett sebek is, hogy élethűbb betegek legyenek. De a csecsemőgondozást is sokan kipróbálták a babákkal, miközben klinivacsi néven egészséges ételeket, az iskola boszorkánykonyhájában pedig gyógyteákat kóstolhattak.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában