Helyi közélet

2017.04.23. 17:13

„Mások vagyunk. Ők egészen mások”

Miskolc - A rendezvényt a Rotary Club Miskolc-Tapolca finanszírozta adományokból és pályázaton elnyert támogatásból.

Miskolc - A rendezvényt a Rotary Club Miskolc-Tapolca finanszírozta adományokból és pályázaton elnyert támogatásból.

A mai esemény előzménye visszanyúlik az idei Kocsonyafarsangra, amikor is összegyűjtöttük ezen rendezvény költségének a felét – mondta a pénteki eseményt megelőző sajtótájékoztatón, a Miskolci Nemzeti Színházban Gulyás István, a MiskolcTapolcai Rotary Club elnöke.

Beszélgetünk a diákokkal az előadás előtt, hogy megértsék." Gulyás István

Egy autista gyermekről

Azért a színházban, mert egy különleges előadásra várták a miskolci és Miskolc környéki középiskolák közel 300 tanulóját a Kamaraszínházba, a diákok Mark Haddon és Simon Stephens „A kutya különös esete az éjszakában” című darabját láthatták.

– Az előadás egy fiatal autista gyermek viszontagságairól szól. Nem könnyű darab, drukkolok is, hogy a gyerekek megértsék – fogalmazott az elnök. – Ezért is tartunk egy kis beszélgetést az előadás előtt, ahol autizmussal foglalkozó szakember, a darab főszereplője és a rotarysok is ott lesznek. Szeretnénk, ha a gyerekek értenék, hogy mi történik a színpadon. Hazaérve pedig próbálják magukban és egymás között feldolgozni a problémakört, hiszen egyre több autista gyerek van.

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autista Tagozatának vezetője, Görgényi Adrienn arról beszélt, hogy évtizedekre visszamenőleg nevelnek autista gyerekeket.

– Egyre inkább tapasztaljuk, hogy nagyon sok autista diagnózis születik – fogalmazott a szakember. – Jelenlétük azt kívánja, hogy megértsük ezeket a fura, különleges embereket. Mindannyian mások vagyunk, de ők egészen mások. Ők a saját világukban élnek, saját szabályrendszerrel. Ahány autista gyerek és felnőtt, annyiféle különböző egyéniség. Nagyon nehéz őket bármilyen kategóriába helyezni, sőt nem is lehet. Igazándiból a társadalom részéről annyi az elvárás, hogy fogadjuk el őket. Azt, hogy ugyanolyan gyerekek, ugyanolyan felnőttek, mint mi vagyunk, más és más képességekkel, más és más hátrányokkal és zsenialitásokkal.

„Fantasztikus lények!”

– Nagyon remélem, hogy ennek a programnak a végén legalább az a néhány száz gyerek, aki itt lesz, sokkal nagyobb empátiával és ismerettel fog rendelkezni az autista gyerekről és felnőttről, és talán nem fog elkerülendő csodabogárként tekinteni ezekre az emberekre, úgy, mintha félni kellene tőlük. Fantasztikus lények! – jelentette ki Görgényi Adrienn.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában