Helyi közélet

2017.04.08. 10:18

A megye egészségét szolgálja a már működő „szuperkórház”

Miskolc - A betegségek 95–98 százalékát képes gyógyítani a megye központi kórháza.

Miskolc - A betegségek 95–98 százalékát képes gyógyítani a megye központi kórháza.

„Egyértelműen sikeres volt a miskolci és a megyei kórház integrációja, amelynek eredményeként április 1-jével létrejött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház” – fogalmazott pénteken miskolci sajtótájékoztatóján dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

612 orvos, 3115 szakdolgozó

Dr. Németh László hangsúlyozta, hogy a miskolci centrumkórház létrejöttével egy új működési formát akarnak bevetni az egészségügyben.

„Egy olyan megaintézmény jött létre, amelyben gyakorlatilag a fellelhető betegségek 95–98 százaléka gyógyítható. A miskolci integráció a legjobb példája a hatékony együttműködésnek, hiszen szűk egy hónappal ezelőtt történt, hogy dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár bejelentette a két kórház egyesítését és ma már arról beszélhetünk, hogy az új kórház működik, a benne dolgozók megkapták az első fizetésüket és zökkenőmentesen megtörtént az átállás.”

A miskolci integráció jó példája az együttműködésnek. Dr. Németh László

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta továbbá, hogy a „szuperkórház” éves költségvetése meghaladja a 31 milliárd forintot, 4500 egészségügyi dolgozónak ad munkát, köztük 612 orvosnak és 3115 szakdolgozónak. „Az is beszédes adat, hogy 3511 ágyon évente 120 ezer beteg fog gyógyulni és 34 műtőben 39 ezer műtétet hajtanak végre.”

„Büszkén mondhatjuk el, hogy a közelmúltban a kórházakra elköltött közel 500 milliárd forintból 22 milliárdnyi a most egyesült két kórházra költődött el. Ezáltal egy modern, legtöbb részében már huszonegyedik századi nyugat-európai színvonalat elérő, hosszú távon is működni képes kórház jött létre.”

Gyorsuló ellátási idő

„Olyan szervezőmunkát végeztünk el négy hét alatt, ami – úgy gondolom – párját ritkítja” – fogalmazott dr. Tiba Sándor, a megalakult Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Ő is adatokkal érzékeltette a „szuperkórház” jelentőségét, mondván, mintegy 2,2 millió embert lát el évente a kórházkomplexum, ami azt jelenti, hogy a megye minden lakosa – átlagban – legalább háromszor felkeresi valamelyik tagkórházat vagy járóbeteg-szakrendelést.

A minél színvonalasabb ellátás biztosítása a legfontosabb. Dr. Tiba Sándor

A főigazgató szerint egy hatalmas tudásbázis jött létre az összevonás révén, amely szellemi potenciálként előrevetíti a nagyobb ívű fejlődés lehetőségét.

„Egy hete ülök a főigazgatói székben, de már egy dologról büszkén számolhatok be. Lényegesen lerövidült az az idő, amíg a sürgősségi osztályokról a betegek átkerültek a végleges ellátást nyújtó osztályokra, intézményekbe. Korábban 4–6 órát kellett várnia a betegnek, ma ez lecsökkent 1 órára. Joggal gondolom azt, hogy egy hét alatt ez nem rossz eredmény az új intézmény részéről.”

Hosszabb rendelési idő

Dr. Tiba Sándor jelezte, hogy a központi kórháznak vannak hosszú távú elképzelései, tervei. Elmondta, hogy minden szakterülettel egyeztetni kíván a jövőről. Jogos lakossági igénynek tartja egy ekkora intézményt illetően, hogy például a járóbeteg-szakellátás reggel fél 8-tól este 7 óráig igénybe vehető legyen a fontosabb területeken. Ezzel azoknak kívánnak kedvezni, akik munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem tudják megnyugtató módon igénybe venni a rendeléseket, szűréseket. A cél ugyanis az, hogy a megye lakosságának minél színvonalasabb ellátása valósuljon meg.



Miniszteri biztos lesz a főigazgatóból

A börtönkórház kialakítása lesz dr. Csiba Gábor jövőbeni feladata.

 

Munkacsoport készíti elő a miskolci szuperkórház indulását

Április elsejétől működnie kell az új intézménynek. De mi történik addig, milyen feladatokat kell végrehajtani?

Szuperkórház Miskolcon: kettőből lesz egy harmadik

Összevonják a megyei kórházat és a MISEK-et, egy menedzsment vezeti majd a két intézményt.

 

Összevonják a miskolci kórházakat

Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől - közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Miskolcon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában