Helyi közélet

2017.03.01. 07:42

Szuperkórház Miskolcon: kettőből lesz egy harmadik

Miskolc - Összevonják a megyei kórházat és a MISEK-et, egy menedzsment vezeti majd a két intézményt.

Miskolc - Összevonják a megyei kórházat és a MISEK-et, egy menedzsment vezeti majd a két intézményt.

„Új szuperkórház jön létre Miskolcon, a megyében” – jelentette be keddi, miskolci sajtótájékoztatóján dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A bejelentésen jelen volt Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és dr. Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója. A sajtóbejelentés előtt az államtitkár mindkét kórházba ellátogatott, ahol elsőként az intézmények dolgozóit tájékoztatta a változásokról.

Az összevonás nem jelent pénzelvonást. Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

– A korábban elkezdett integráció elérkezett abba a szakaszába, hogy a megyei kórházat és a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat (MISEK) egy menedzsment alá kell vonni – mondta az államtitkár. – Az összevonás oka nem fiskális eredetű, nem jelent pénzelvonást. Két indoka van az integrációnak: egyrészt a dolgozók terhelésének racionalizálása, valamint, hogy a betegek minél gyorsabban, minél jobb ellátáshoz jussanak. Az új intézmény április 1-el jön létre, először ideiglenes menedzsment vezeti majd a szuperkórházat: dr. Tiba Sándor megbízási szerződéssel látja majd el a főigazgatói feladatokat. Az államtitkár azt is elmondta, dr. Csiba Gáborra, aki a megyei kórház főigazgató-főorvosa volt, országos jelentőségű feladatokban számít Balog Zoltán miniszter.

Javul az ellátás

– Az integráció nem egy folyamat vége, sokkal inkább a kezdete, az adminisztrációs feladatok után a szakmai kérdések rendezése következik, ami már a helyi menedzsment feladata lesz – fogalmazott dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, aki azt többször is hangsúlyozta: a betegek csak jobban járhatnak, hiszen az ellátásnak javulnia kell. „A következő fél-, illetve egy évben a két kórház közötti párhuzamos ellátásokat, működéseket meg kell szüntetni. Ezek megléte sok feszültséget okozott a dolgozók körében” – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Debrecenben most zajlik hasonló átszervezés, de az országban több helyen is elkezdődött, Miskolc a 17-ik, ahol az integrációra sor kerül. Újságírói kérdésre, hogy mennyiből gazdálkodik az új szuperkórház, az államtitkár azt válaszolta: „Eddig volt egy A és egy B költségvetés, most ez a kettő összeadódik, így 35 milliárd forint lesz az intézmény éves büdzséje”.


Miskolc - Bírálták miskolci ellenzéki pártok, hogy Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában