Helyi közélet

2017.03.15. 11:16

Nem áprilisi tréfa: bor- és pálinkaverseny Mezőcsáton

Mezőcsát - A „szőlőskert” egyfajta életvitelbe beágyazódó szokások gyűjtőhelye volt.

Mezőcsát - A „szőlőskert” egyfajta életvitelbe beágyazódó szokások gyűjtőhelye volt.

Mezőcsáton a szőlőművelésnek a határhasználatban kiemelt szerepe volt. Ha a gazda a szántóföldjét elhanyagolta, nem kapott olyan megvetést, mintha a szőlőjét nem gondozta. A „szőlőskert” egyfajta életvitelbe beágyazódó szokások gyűjtőhelye volt – idézi az egyik történeti forrás. A mezőcsáti Közösségi Ház április 1-jén (szombaton) huszonharmadik alkalommal rendezi meg a hagyományos borversenyt, illetve ötödik alkalommal a pálinkaversenyt a mezőcsáti Élelmezési Központ nagytermében.

A versenyzők mellett ide várják a kulturált bor- és pálinkafogyasztási szokásokat, hagyományokat ápoló nagyközönséget, továbbá mindazokat, akik egy hangulatos, kellemes napot szeretnének eltölteni jó közösségben, kitűnő programkínálat mellett. A rendezvényre a belépés díjtalan, mindössze az ebédhez kell 600 forint költségtérítéssel hozzájárulni a résztvevőknek. Ebédjegyet korlátozott számban, a közösségi házban lehet igényelni, legkésőbb március 30-ig.

Előadások, zenés műsorok

A program reggel 10 órakor Siposné Horváth Anita polgármester köszöntőjével kezdődik, ezt követően Némedi Varga Zoltán borbíra tart előadást a borászati marketing alapvető szempontjairól. Kovács András verseny­igazgató, pálinkaszakértő pálinkafőzési technológiákról szóló előadásával folytatódik a szakmai program, majd a Közösségi Ház Lila Akác Nyugdíjas Klubja és a sajószentpéteri Sajógyöngye Népdalkör bordalokkal, tangóharmonikával, tánccal, tréfás jelenetekkel szórakoztatja a közönséget. A délben tálalt jó ebédhez a Számadó együttes zenél, vendégművészként Horváth József (cimbalom) egészíti ki a magyar népzenét játszó formációt.

Délután 1 órakor a verseny ünnepélyes eredményhirdetése, a díjak átadása következik, majd a program délután kötetlen beszélgetéssel, muzsikával, borkóstolással folytatódik.

Szakértő zsűri

A borbírák elnöke Kovácsné Drabant Katalin borász, a Dimenzió borászat és a Hetedhét pince tulajdonosa lesz. A szakavatott borbírák mellett idei újdonságként társadalmi zsűri is működik, amely „Mezőcsát város kézműves bora 2017” címet adományoz. A pálinkaversenyre a törvényi előírásoknak megfelelően házi fogyasztásra főzetett pálinkákkal lehet nevezni. A nevezés módja: a pálinkamintákat egyliteres, felcímkézett üvegben kérjük leadni, a címkének tartalmaznia kell a nevet, pontos címet, a pálinka fajtáját, alkoholtartalmát, az évjáratot. Amennyiben a pálinka nem fehér, fel kell tüntetni az érlelési módot is (pl. hordós, ágyazott – friss gyümölcsre vagy aszalványra). A pálinkák bírálatát a Bükki Pálinka Lovagrend végzi, a zsűri elnöke Orosz János, a rend nagymestere.

ÉM


A verseny szabályairól

A versenyzőknek nevezni, a bor- és pálinkamintákat leadni a versenyt megelőző napon, illetve a verseny napján reggel 9 óráig lehet a helyszínen. Mintánként 1.000 Ft a nevezési díj. A benyújtott borminták az alábbi kategóriákban mérettetnek meg: fehérbor, vörösbor, valamint külön kategóriában Mezőcsáton szüretelt és készített fehérbor, Mezőcsáton szüretelt és készített vörösbor. A borokból nevezésenként 2 db 0,75 literes, felcímkézett palack mintát kell leadni: a címkén fel kell tüntetni az évjáratot, szőlőfajtát (vagy fajtákat), a besorolást (édes, félédes, félszáraz, száraz), a termőterületet, illetve a termelő nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában