Helyi közélet

2017.03.19. 14:17

„Nekem a zene örömöt ad, és szabadságot…”

Miskolc - Lerch Ábel is egyike a miskolci virtuózoknak. A Reményi Ede Kamara­zenekarral koncertezhetett.

Miskolc - Lerch Ábel is egyike a miskolci virtuózoknak. A Reményi Ede Kamara­zenekarral koncertezhetett.

– Nekem a zene mindenekelőtt örömöt ad, és szabadságot. Amikor egyedül vagyok a csellómmal, úgy érzem, semmi nem korlátoz. Mert egyébként az életben és az iskolában sok a korlát, rengeteg szabálynak kell megfelelni – fogalmaz Lerch Ábel, a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos diákja.

Színpadon lenni, azt látni, hogy több száz ember engem néz, felemelő érzés.” Lerch Ábel

Ő is az egyike azoknak a miskolci virtuózoknak, akik március 4-én szólistaként léphettek fel a Reményi Ede Kamarazenekar élén. Arutyunjan: Expromt című művét játszotta. Mint mondta, a hangverseny óriási élmény volt számára, de a siker főleg a sok munkának köszönhető.

– Amikor a zenekar és a szólista együtt játszik, az mindkettőjüknek nehéz. Vannak a darabnak olyan ütemei, futamai, részei, melyeket többször is el kellett gyakorolni. Alkalmazkodnia kell a zenekarnak a szólistához és fordítva. Nekem sokat segítettek a zenészek – számol be tapasztalatairól Ábel. Hozzáfűzi:

– Színpadon lenni, azt látni, hogy több száz ember engem néz, felemelő érzés. Az emberben ott a teljesítési vágy, hiszen ha az a sok ember eljött a koncertre, akkor azt szeretném, hogy a játékom élmény legyen számukra. És az is ott motoszkált bennem, hogy most sok ember megismer.

Ujjváltás

A tehetséges csellista elárulja azt is, hogy a fellépések előtt mindig nagyon izgul, de szerencsére ez a darab első harmadában elmúlik. Amikor megnyugszik, már sokkal jobb muzsikálni.

A koncerten előadott darabjáról is mesél. Az első része tulajdonképpen a téma, ezt egy lírai rész követi, majd a téma visszatér. A fellépés előtt 3 héttel kezdte el gyakorolni. Sok problémája volt például a „vonódobálással”, mert az ujjakat nehéz volt pont megfelelő időben váltani, de aztán ráérzett, és sikerült jól előadni a művet. Ábel készül egy versenyre is, ahová szintén ezt a darabot viszi, és örül, hogy már eljátszotta színpadon zenekarral, mert így biztonságban érzi majd magát. Pedig nem volt könnyű megbarátkoznia a művel.

– Amikor elkezdek tanulni egy új darabot, mindig azt érzem, hogy soha nem fogom megszeretni és megtanulni. De aztán, amikor egyre jobban megy, megkedvelem – mondja a tehetséges csellista. Megtudjuk tőle, hogy gordonkatanára Gergelyné Barna Katalin, aki már 7. éve tanítja őt.

– Kati néni nagyon segítőkész, mindig arra törekszik, hogy minél jobb legyen a darab – jellemzi tanárát Ábel.

Lírai darabok

Azonban nemcsak gordonkázni, hanem 3 éve zongorázni is tanul.

– Eleinte nagyon furcsa volt, hogy a két hangszernél más az ujjrend, a gordonkánál 4 ujj van, a zongoránál 5, de meg lehet szokni – jegyzi meg, majd arról mesél, miért pont a csellót választotta. Kiderült, nem sokat gondolkodott ezen. Nagycsoportos volt, amikor édesanyja elvitte a Fazekas iskola nyílt napjára. Ábelnek rögtön a gordonka tetszett meg, nem is ment át másik nyílt órára.

– Teljesen az én döntésem volt, az anyukám mindig azt mondja, azt csináljam, amit szeretnék – meséli az ifjú csellista.

Kérdezzük arról is, kik a kedvenc zeneszerzői. Mint fogalmaz, kedvencei nincsenek, de rendkívül kedveli a szomorúbb, lírai műveket, egyéniségéhez ezek állnak közel. Azt vette észre, hogy a közönség viszont a gyors, virtuóz darabokat értékeli jobban.

Ábelt a zene mellett az irodalom is érdekli. Szeret fogalmazni, és az utóbbi időben sokat olvas. Bánja is kicsit, hogy korábban nem olvasott több könyvet, mert szerinte ez remek elfoglaltság. Ha talál az irodalomkönyvében egy neki tetsző regényrészletet, kiveszi a könyvet a könyvtárból, és elolvassa az egész művet. De otthon is talál sok érdekes olvasnivalót. Megtudjuk, a sportot nem különösebben kedveli, de az iskolába jövet-menet villamos helyett inkább rollerre pattan, ami biztosítja a kellő testmozgást.

Aztán igencsak meglepődünk, amikor Ábel elárulja azt is, hogy igazából nemcsak zenész szeretne lenni, hanem politikus is. Mégpedig olyan politikus, aki nem a saját, hanem az emberek érdekeit nézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában