Helyi közélet

2017.03.02. 07:18

Munkacsoport készíti elő a miskolci szuperkórház indulását

Miskolc - Április elsejétől működnie kell az új intézménynek. De mi történik addig, milyen feladatokat kell végrehajtani?

Miskolc - Április elsejétől működnie kell az új intézménynek. De mi történik addig, milyen feladatokat kell végrehajtani?

Nem összevonás, nem integráció történik – ennek hangsúlyozásával kezdte dr. Tiba Sándor, a MISEK igazgatója, amikor a kedden bejelentett szuperkórház kialakításáról kérdeztük. Azért őt, mert az április elsején induló új egészségügyi intézménynek ő lesz a főigazgatója. A fogalmak pontosítását pedig azért tartotta szükségesnek, mert – mint fogalmazott – nem arról van szó, hogy az egyik kórház beleolvad a másikba, hanem a két intézményből egy harmadik jön létre.

Április elején átköltözöm a megyei kórházba, az lesz a bázis. Dr. Tiba Sándor

Nyolctagú munkacsoport

Április elsejéig egy hónap van hátra, éppen ezért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) megbízott egy nyolctagú munkacsoportot az adminisztrációs feladatok végrehajtásával. A munkacsoport kijelölt vezetője dr. Tiba Sándor, tagja még dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa, Suták Erika, a megyei kórház gazdasági igazgatója, Marczinkó Andrea, a megyei kórház humánigazgatója, Garáné Magyar Katalin, a MISEK gazdasági igazgatója, dr. Szabó Tamás, a MISEK jogi osztályvezetője. A munkacsoportba tagot delegált az ÁEEK is: dr. Jakó Ildikó területi igazgatót és dr. Szabó Garbai Dénes főigazgató-helyettest.

Új szerződések

Dr. Tiba Sándor érdeklődésünkre elmondta, a munkacsoport kedden tartotta első ülését, ezen dr. Kriza Ákos polgármester is jelen volt, és ígéretet tett arra, hogy a későbbiekben is ő vagy valamelyik munkatársa képviseli a várost a munkacsoport ülésein. Az igazgató szerint ez azért is fontos, mert a miskolci betegeket is érinti majd a változás.

– Többek között az alapító okiratokat, a számlaszámokat, az államkincstári törzs­számokat kell megszüntetni és újat kérni, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződéseinket is fel kell mondani, ezután az új intézménnyel újrakötni – sorolta a következő egy hónap teendőit az igazgató. – Igazából a munkacsoportnak van egy 35 pontból álló menetrendje, ez alapján haladunk előre.

A megszűnő szerződések kapcsán kerültek szóba a munkaszerződések is. Dr. Tiba Sándor elmondta, azok is megszűnnek, de mindenkivel újrakötik azokat. „Nem lesz elbocsátás, hiszen a munka és a betegek sem lesznek kevesebben” – hangsúlyozta az igazgató.

Hol lesz a bázis?

Hol lesz az új szuperkórház igazgatósága? – tettük fel a kérdést dr. Tiba Sándornak.

„Mivel a MISEK-et jobban ismerem, így április elsejével átköltözöm a megyei kórházba, az lesz a bázis. A MISEK-ben pedig lesz egy részlegvezető, ez a Szent Ferenc és a Diósgyőri kórház esetében most is így működik” – árulta el.

Nem fiskális ok

– A korábban elkezdett integráció elérkezett abba a szakaszába, hogy a megyei kórházat és a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat (MISEK) egy menedzsment alá kell vonni – mondta kedden dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Miskolcon. – Az összevonás oka nem fiskális eredetű, nem jelent pénzelvonást. Két indoka van az integrációnak: egyrészt a dolgozók terhelésének racionalizálása, valamint hogy a betegek minél gyorsabban, minél jobb ellátáshoz jussanak.

Jobb lesz a betegeknek

A szuperkórház bejelentése után olyan kérdések merültek fel, hogy az egymástól több kilométerre lévő kórház hogyan tud majd együttműködni. Dr. Tiba Sándor a nyíregyházi székhelyű egészségügyi holdingot hozta példaként, ahol a legtávolabbi intézmény 87 kilométerre van a központtól, mégis működőképesek.

„A lényeg, hogy a szuperkórház keretében a két miskolci kórház szellemi kapacitása és technikai potenciálja egyesül, ez csak jobb lesz a betegeknek” – fogalmazott.



Szuperkórház Miskolcon: kettőből lesz egy harmadik

Miskolc - Összevonják a megyei kórházat és a MISEK-et, egy menedzsment vezeti majd a két intézményt.

 

Miskolc - Bírálták miskolci ellenzéki pártok, hogy Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában