Helyi közélet

2017.03.12. 09:34

Még mindig támad a szifilisz

Miskolc - Az évi 10–15 új szifiliszes beteg nem azt jelenti, hogy csak ennyien fertőzöttek.

Miskolc - Az évi 10–15 új szifiliszes beteg nem azt jelenti, hogy csak ennyien fertőzöttek.

Évente 10–15 friss szifiliszes beteget regisztrálnak a MISEK Miskolci Semmelweis Kórház bőr- és nemibeteg-gondozójában, de ez nem azt jelenti, hogy mindössze ennyi fertőzött van. Ez csak a jéghegy csúcsa, jelezte lapunknak dr. Lakatos Veronika, a bőr- és nemibeteg-gondozó főorvosa.

A szifiliszre évek óta megszűnt a kötelező szűrés. Dr. Lakatos Veronika

– Ahhoz képest, hogy 20 évvel ezelőtt egyetlen szifiliszes beteget sem láttunk, sok az évi 10-15. 2011-ben jelentkezett nálunk a legtöbb fertőzött, összesen 76-an. Azóta csökkent a számuk, de a szifilisz tartja magát. 2014-ben 15, 2015-ben 16, 2016-ban pedig 10 új fertőzöttet kezeltünk – sorolja főorvos.

Szabadosabb világ

Az okokról szólva kifejtette: ma szabadosabb világban élnek az emberek, mint 30–40 évvel ezelőtt. A kötelező szűrés is megszűnt. A ’80-as években például szűrték azokat, akik egyetemen tanultak tovább, és azokat is, akiknek kórházba kellett befeküdniük. A szűrés vérvétellel történt. Aztán hogy szinte megszűnt a szifiliszes betegek száma, megszűnt a kötelező szűrés is. Mostanra azonban kiderült, hogy mégsem múlt el a veszély teljesen, hangsúlyozta a szakember. Jelezte: nem lehet azt mondani, hogy az emberek egyes csoportjainál fordul elő gyakrabban a szifilisz. A fertőzöttek között vannak alacsony iskolai végzettségű, de iskolázott emberek is, tehát nagy a szórás.

– A legnagyobb probléma, hogy nehézkesen megy a fertőzési vonal felgöngyölítse. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy megtaláljuk a megfelelő hangnemet a beteggel, hogy kiadja a fertőzés forrását. 2011-ben, amikor kiugróan magas volt a szifiliszesek száma, akkor két fiatal lány fertőzött meg egy fiatalembert. A fiatalember jött el hozzánk, és sikerült úgy megijesztenünk, hogy elárulta minden kapcsolatát. Így aztán jöttek a haverok, a barátnők, a feleségek sorban. Akkor a 76 új betegből több mint 30 ebből a társaságból került ki. De mindezt a fiatalembernek köszönhetjük, mert ő „keményen göngyölített” – fogalmazott a főorvos. Rávilágított arra is, hogy a szifiliszt egyetlen nemi aktus során is el lehet kapni. Bár a férfiak nehezebben fertőződnek meg, mint a nők, de senki sincs biztonságban.

Nem fájdalmas

– Védelmet nyújthatna az óvszer használata, de az orális szex miatt „kibővült a nemi szerveink száma”. Volt már olyan betegünk, akinek a száj nyálkahártyáján diagnosztizáltunk szifiliszes fekélyt – mutatott rá a szakember.

Hozzátette: sok beteg azért nem keresi fel orvosát, mert a szifilisz tünetei nem fájdalmasak, nem kellemetlenek, a nemi szerven jelentkező sebek 3 hét múlva elmúlnak. Épp akkor, amikor a beteg már rászánná magát, hogy megmutatja tüneteit az orvosnak. Aztán következnek a másodlagos tünetek, ami szintén fertőző, de ezeket is félre lehet ismerni.

Ha valami nem volt ott

A főorvos azt tanácsolja, ha valaki a nemi szervén olyasmit tapasztal, ami azelőtt nem volt ott, mindenképpen forduljon orvoshoz. Ha nemi betegségre utalnak a jelek, akkor a nőgyógyászok és az urológusok a nemibeteg-gondozóba küldik a beteget. Két hét alatt két injekciót kap a páciens, ami tulajdonképpen biztosítja a gyógyulását. Aki nem kezelteti a betegséget, veszélynek teszi ki magát és gyermekét is. Ugyanis a szifiliszt át lehet adni a magzatnak, aki rendellenességgel jöhet a világra. A betegség harmadik stádiuma már nem fertőző, de a betegnek idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Ezeket jól ismerhetjük a művészvilág nagyjainak életrajzából, jegyezte meg a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában