Helyi közélet

2017.03.29. 19:01

Leszavazták

<em>Az Egyesült Államokban, a demokrácia őshazájában soha nem volt és nem is lesz személyi kultusz – mondta hajdanán egy amerikai politikus. Ez jutott eszembe, amikor arról értesültem, hogy Illinois állam törvényhozása elé került az a javaslat, mely szerint előterjesztője ünneppé akarta nyilvánítani a hivatalából januárban távozott elnök, Barack Obama születésnapját.</em> Kolodzey Tamás írása.

Az Egyesült Államokban, a demokrácia őshazájában soha nem volt és nem is lesz személyi kultusz – mondta hajdanán egy amerikai politikus. Ez jutott eszembe, amikor arról értesültem, hogy Illinois állam törvényhozása elé került az a javaslat, mely szerint előterjesztője ünneppé akarta nyilvánítani a hivatalából januárban távozott elnök, Barack Obama születésnapját. Kolodzey Tamás írása.

Az USA ötödik legnépesebb „tartományának” képviselőházában egy demokrata párti honatya azért akarta piros betűssé tenni augusztus 4-ét, hogy az ottani polgárok így tisztelegjenek az afroamerikai államférfi – aki otthonául választotta az államot, amelynek szenátusában is szolgált – munkássága előtt.

A szavazás szoros volt: az 54 igennel szemben 57-en voksoltak nemmel, így a tervet elgáncsolták, az ötletből nem lesz valóság. Az ellenzők közül megszólalt republikánus törvényhozó ezzel érvelt: a tagállam egykori nagy szülötte, az ugyancsak a Fehér Házig menetelt Ronald Reagan sem kapott megkülönböztetést a naptárban azért, mert helyben látta meg a napvilágot. Obama nem szólt, de kiszivárogtatták: az év elején leköszönt első számú frontember annak örült, hogy szűkebb pátriájának büdzséjéből nem kell újabb napot ingyenessé tenni a közszolgáknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában