Helyi közélet

2017.03.05. 13:33

Korszerű, digitális mammográfot avattak Miskolcon

Miskolc - Az új mammográffal nagyobb eséllyel ismerik fel korai fázisban az emlődaganatot.

Miskolc - Az új mammográffal nagyobb eséllyel ismerik fel korai fázisban az emlődaganatot.

Korszerű, digitális mammográfot avattak pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mammográfia Szűrőcentrumában. A készülék beszerzéséhez 200 millió forint állami támogatást kapott a kórház, így le tudták cserélni a régi, elavult, gyakran meghibásodó, analóg mammográfot. A nők körében vezető daganatos megbetegedésnek számító emlődaganat megelőző állapotának korai felismerésében elengedhetetlen a korszerű berendezés.

Az új készüléken a digitális technikával készített képek megbízhatóan jó minőségűek, elektronikusan archiválhatók és továbbíthatók, könnyen visszakereshetők. A digitális felvételek nagyításával, a kép minőségének javításával és a képek egyszerű összehasonlításával az orvosi értékelés hatékonyabbá válik. A hagyományos, filmes technikához képest nagyobb felbontású, megbízhatóbb, egyenletesen jó minőségű felvételekkel az orvosok számára könnyebb a kiértékelés. Külföldi tapasztalatok szerint ezzel a módszerrel nagyobb arányban ismerik fel korai fázisban a betegséget. A készülék új funkciójával a diagnosztikán túl terápiás jelentőséggel is bírhat olyan, néhány milliméteres daganatok esetében, amelyek mintavétel által egészben eltávolíthatók.

Nőnapra

Az átadó ünnepségen dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, az új mammográffal magasabb színvonalú ellátást biztosít az emlőcentrum Miskolc és a megye lányainak, asszonyainak. Ezt figyelembe véve a közelgő nőnap alkalmából ajándékként nyújtja át a hölgyeknek a korszerű berendezést.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos úgy fogalmazott, „a kórház óriásit lépett előre az elmúlt években a fejlesztések terén: a Csillagponttól kezdve a diagnosztikai műszerek beszerzéséig. Ennek a folyamatnak nagyon fontos állomása a mai nap”.

A szalag átvágása után dr. Kerekes Mária főorvos, az emlőcentrum vezetője lapunknak elmondta: az új gép azért rendkívül hasznos, mert digitális mammográfról van szó, tehát jóval nagyobb felbontású képeket tud készíteni, mint a hagyományos, analóg gép. Valamint ezentúl lehetőség van mintavételi lehetőségre, az úgynevezett stereotaxiás core biopsiára, ami röntgenvezérlés mellett végzett szövettani mintavételt jelent. Erre eddig nem volt lehetőség az emlőcentrumban.

– A mintavétel során egy kis szövethengert távolítunk el az emlőből, és ezt küldjük a patológiára, amely alapján a patológusok teljes biztonsággal meg tudják mondani, hogy jó vagy rossz indulatú-e az elváltozás. Ha rossz indulatú, akkor olyan egyéb vizsgálatokat is el tudnak belőle végezni, amelyek a későbbi kezelés, műtét szempontjából lényegesek. A mintavétel nem fájdalmas, ugyanis érzéstelenítés mellett folyik – adott tájékoztatást a főorvos.

Kevesen mennek el

Elmondta azt is: sajnos jelenleg az emlőszűrésen megjelentek száma igen alacsony. A behívott hölgyeknek csupán a 30 százaléka jön el vizsgálatra, pedig csak annak a nőnek van esélye, hogy az esetleges emlődaganata idejekorán kiderüljön, aki megjelenik az emlőszűréseken. Fontos a rendszeres mellvizsgálat is, hiszen így kisebb elváltozásokat is nagyobb eséllyel tudnak felfedezni a mellükben a hölgyek. Ilyen például a tapintható, fájdalmatlan csomó, az emlőbimbó behúzódása, az emlő váladékozása, vagy a bőrön észlelt különféle elváltozások. Ezek mind olyan panaszok és tünetek, amelyek egy esetlegesen kezdődő emlődaganatnak a jelei lehetnek, hívta fel a figyelmet a főorvos.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában