Helyi közélet

2017.03.07. 21:03

Kanyarójárvány: oltassunk vagy sem?

Miskolc - Az országos tisztifő­orvos magyarországi kanyarójárványról tett bejelentést.

Miskolc - Az országos tisztifő­orvos magyarországi kanyarójárványról tett bejelentést.

A nyolcvanas évek végén volt utoljára kanyarójárvány hazánkban, akkor 16 ezer beteget regisztráltak. Ezt követően változtattak az oltóanyagon is, valamint 1989-től létezik a dupla oltás, azaz az elsőt 15 hónaposan, a másodikat 11 évesen kapják a gyerekek. Előtte – egészen pontosan 1969-től – csak egy oltással próbáltak védekezni a vírus ellen. Mindezt dr. Horváth Éva, a MISEK infektológiai osztályának főorvosa mondta el lapunknak.

Halálos is lehet

– A nyolcvanas években én még találkoztam kanyarós beteggel – kezdte. – Mivel vírus okozta megbetegedésről van szó, ezért rendkívül ragályos. Cseppfertőzéssel, az orr-, garatváladék ürítésével terjed. A betegségnek van egy lázas, hurutos bevezető szakasza, majd ezt követi a kiütéses fázis. A lappangási idő általában 10 nap, a bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, amelyek 2-3 nap alatt lefelé terjedve ellepik az egész testet. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. A kanyaró nem okoz maradandó hegképződést. A betegség legsúlyosabb szövődménye az agyvelőgyulladás és a tüdőgyulladás, ezek akár néhány óra alatt is halálosak lehetnek.

Mi lehet az oka a mostani járványnak? – kérdeztük. „Az utóbbi években divattá vált oltásellenesség, az oltásellenes kampányok. Hazánkban azonban jó az oltásfegyelem, 98–99 százalékos” – válaszolta a főorvos.

Ha utazunk…

Akit arról is kérdeztünk, érdemes-e most beadatni az oltást. Mint elmondta: nem kell pánikszerűen kérni az MMR oltást, érdemes csak akkor, ha olyan területre utazunk, ahol járvány van. Hozzátette: 2008-ban számos országban észleltek kanyaró megbetegedést, például Németországban, Bulgáriában, Belgiumban, Ukrajnában is. A főorvos most arra figyelmeztet, ha tehetjük, inkább ne utazzunk.

„A tünetekkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni – tanácsolta. – Ha felmerül, hogy a beteg kanyarós lehet, akkor azt vizsgálatokkal alá lehet támasztani.” Kíváncsiak voltunk arra is, ha idejében kezdik el kezelni a betegséget, elkerülhetők-e a szövődmények, de nem kaptunk megnyugtató választ. „Mivel vírusról van szó, nincs speciális kezelési módja, éppen ezért alkalmazzák a védőoltást megelőzésképpen” – fogalmazott dr. Horváth Éva.

Rendkívül ragályos

Felkészültek-e a járványra a miskolci osztályon? – érdeklődtünk. „Osztályunkon nem találkoztunk ilyen beteggel, de amennyiben járvány lenne, akkor nem kórtermet, hanem egy részleget kellene kijelölni a betegek számára, mivel – mint említettem is – rendkívül gyorsan terjed ez a fajta betegség” – magyarázta a főorvos.

ÉM-NSZR


A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

A 15 hónaposnál fiatalabb kisgyerekekre jelenti a legnagyobb veszélyt a kanyaró, de az a 28–48 éves is megfertőződhet, aki gyerekkorában csak egy oltást kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában