Helyi közélet

2017.03.15. 09:46

„Hogy valahol otthon legyünk benne”

Miskolc - Március 15., a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja.

Miskolc - Március 15., a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja.

Az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Az oktatási intézmények a nemzeti ünnepünk megemlékezésére készülnek: mi a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában kérdeztük a kis- és nagyobb iskolásokat a piros betűs ünnep kapcsán.

Mi a szabadság? Nem függünk mástól, nincs elnyomás.

Kondor Virág

– Mert békések az emberek! – válaszolta a negyedik osztályos Filetóth Márk arra a kérdésünkre, hogy szerinte miért kell szeretni és hogyan lehet szeretni a hazát, Magyarországot. – Most március 15-i műsorral készülünk, így emlékezünk. Ha jól tanulunk és sportolunk, azzal is szeretjük a hazánkat.

Az ugyancsak negyedikes Juhász Blanka a következőket mondta: „Nem olyan nehéz kérdés, de… Szeretem a hazámat. Az a jó, hogy béke van.”

Magyar Jázmin szerint azzal is lehet szeretni a hazánkat, hogy jól tanulunk és jól sportolunk.

– Március 15-én megemlékezünk azokról az emberekről, akik tettek a hazáért, és harcoltak azért, hogy az akkori és mostani világ is jó legyen. Magyarország nekem az otthonomat jelenti – mondta a kisiskolás.

„Ide köt minket minden”

Bóna Ádám 8. osztályos. Ő úgy vélte, hogy „a hazát azért kell szeretni, mert itt élünk, itt nőttünk fel és ide köt minket minden”.

– Ha a hazaszeretetről beszélünk, akkor el kell felejteni minden hibáját a hazának, és a szépségeire kell gondolnunk – nyilatkozta. – Sokféleképpen lehet szeretni a hazát, de én leginkább az embereket szeretem. Szeretek itt, szűkebb hazámban Miskolcon élni. Magyarországról először Budapest és a város nevezetességei jutnak eszembe, majd az Alföld. Érdekes, de még sohasem jártam ott, de mégis. A képek alapján nagyon szép. Nagyon magyar.

Szerinte március 15-nek nagy jelentősége van és jó, hogy minden évben, minden iskola megünnepli, mert arra a napra emlékezni kell.

– Sokan nem tudják, hogy akkor mi történt. Hogy mi történt? A Habsburg-elnyomás ellen keltünk fel, és szabadságot és önállóságot szerettünk volna – tette hozzá.

Kondor Virág úgy fogalmazott, hogy a szabadságunkat vívtuk ki március 15-én.

– A szabadság azt jelenti, hogy felsőbb hatalmaktól nem függünk és nincs elnyomás – mondta a nyolcadikos lány. – Ne felejtsük el a történelmünket, mert ha mindez nem történt volna, nem lennénk ott, ahol ma. Ez igaz az egész múltunkra, történelmünkre.

Sokféleképpen lehet szeretni a hazát, szeretek itt élni.

Bóna Ádám

És, hogy mit jelent a szabadság? Szerinte a szabadság a mai fiatalok egy részének azt jelenti, hogy „bármit megtehetnek a saját testükkel”.

– Az alkoholra és a drogra is gondolok, ám a szabadság az nem ez, mert kell egy bizonyos korlát ahhoz, hogy boldogan tudjunk élni – jelentette ki. – A hazáról először a család és a barátok jutnak eszembe, de eszembe jutott egy Tamási Áron idézet: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ez nagyon igaz! Kell egy biztos pont. Ha elmegyünk külföldre tanulni, netán néhány évre munkát vállalni, akkor is tudjuk, hogy ide tartozunk, Magyarországra. Fontos, hogy a hagyományokat ápoljuk, megemlékezzünk fontosabb eseményekről.

– Nevek? – kérdezett vissza Csízy Lívia. – A márciusi ifjak jutnak eszembe. Petőfi, a Nemzeti dal, de Kossuth, és Táncsics is. A 12 pontból sok minden megvalósult akkor is és most is. A szabadság megvalósult szerintem, mert nincs elnyomás, és nincs annyi korlát, mint régen. Ha akarok, elutazhatok bárhová. A mindennapokban az is szabadság, hogy iskolába járhatok. Van döntésem abban, hogy melyik iskolába, ráadásul továbbtanulás előtt állok, így szabadságom van abban is, hogy eldöntsem: hol akarok továbbtanulni.

„Büszke lennék rá”

A hazaszeretet kapcsán Lívia büszke arra, ahonnan származik.

– Ha például kimennék Amerikába, büszke lennék arra, hogy magyar vagyok –mondta. – Híres tudósaink, sportolóink vannak, de az ételeink is nagyon híresek, ráadásul ők nem tudják elkészíteni úgy, mint egy magyar ember.

Csőke Éva 4. osztályos osztályfőnök német nyelvet tanít, de most másért faggattuk.

– A mi hivatásunk speciális ebből a szempontból is, mint annyi más dologban – mondta a pedagógus. – Itt lehet igazán hazaszeretetre nevelni a gyerekeinket, ráadásul nekünk ez az egyik feladatunk! A negyedik évfolyamot fogtam össze, így az egész évfolyam együtt ünnepel tánccal, zenével, versekkel. Izgatottak a gyerekek, két hete erre készülnek és ami fontos, szeretik. A kicsik imádnak ünneplőbe öltözni. Az alsósok becsületesen teszik a dolgukat, amikor azt a verset akartam kiosztani, ami úgy kezdődik, hogy „örül a szívem, mert magyar vagyok”, versenyeztek, hogy ki mondja. Mindenki ezt szerette volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában