Helyi közélet

2017.03.12. 16:46

„Hatalmas élmény volt!”

Miskolc - Lőrinc számára a zene olyan szellemi és lelki élményt jelent, amit más nem tud neki megadn­­i.

Miskolc - Lőrinc számára a zene olyan szellemi és lelki élményt jelent, amit más nem tud neki megadn­­i.

Varga Lőrinc még soha nem lépett föl zenekar élén szólistaként, bár nagyon vágyott erre. Szombaton aztán ez is megtörtént. A Reményi Ede Kamarazenekar tehetséges zenészpalántákat keresett az elmúlt hetekben, és a válogató után Lőrinc is ott lehetett a miskolci virtuózok között.

– Hatalmas élmény volt – lelkesedik a tehetséges klarinétos, aki 19 éves, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja, valamint az Egressy-Erkel Zeneiskola növendéke. – Bár bizonyos szempontból nehezebb zenekarral együtt játszani, mint zongorakísérővel, hiszen sokkal több emberhez kell alkalmazkodni, megtalálni a közös ritmust. Ezt szó szerint is értem, és képletesen is. Ugyanis úgy éreztem, hogy a zenekar minden tagjával megvolt az összhang, ami az együtt muzsikálás legfontosabb feltétele. A próbákra és a koncertre is a jó hangulat volt a jellemző, semmi feszültség vagy idegesség nem rontotta a hangverseny színvonalát. Úgy éreztem, szeretettel fogadtak engem a zenészek – idézi fel a hangversenyen szerzett élményeit Lőrinc.

Furulya után klarinét

Elmondta azt is, hogy Franz Krommer: Esz-dúr klarinétversenyének II. tételét játszotta (Op. 36.). A darab technikailag nem volt számára nagy kihívás, és az is könnyítette a dolgát, hogy ezt a művet játszotta már korábban is, de zeneileg mindenképpen komoly feladatot jelentett.

Lőrinc elmeséli, hogyan lett klarinétos. Először népzenével kezdett foglalkozni, furulyázni tanult. Tanára, Boncsér Gábor azonban nagyon sok fúvós hangszeren játszott, és azokat a táncházak alkalmával használta is, váltogatta a hangszereket: furulya, klarinét, tárogató, duda. Lőrinc feltette magában a nagy kérdést, miért ne tanulhatna meg ő is klarinétozni. Annál is inkább, mert otthon gyakran hallgatott klasszikus műveket, melyeknek a klarinét volt a főszereplője. Első klarinéttanára Ács Gyula volt, aki azt mondta, Lőrinc alkalmas arra, hogy klarinétos legyen. Ehhez a hangszerhez ugyanis különleges adottságok szükségesek. Hosszú ujjak, megfelelő fogazat, tüdőkapacitás. Lőrinc egy év alatt elsajátította a klarinétozás alapjait, majd az Egressy Béni Zeneiskola növendéke lett. Ennek már 6 éve. Tanára most Menyhárt Ferenc.

Díjak, dicséretek

Lőrinc különböző versenyeken is bizonyította tehetségét. 2011-ben a regionális klarinétversenyen első díjat kapott. Mint fogalmaz, ez rendkívül motiváló volt számára. Majd a Dittrich Tibor Országos Klarinétversenyen döntőbe jutott. Erről a versenyről tudni kell, hogy ide azok is jelentkezhetnek, akik zeneművészeti középiskolába járnak. Tavaly az Országos Zeneiskolai klarinétversenyen járt, itt második lett, és különdíjat is kapott, a zsűri pedig megdicsérte zeneiségéért.

– Nem is a helyezés a legfontosabb, hanem az, hogy ezeken a versenyeken látja, hallja az ember, hogy még van hová fejlődnie. Akkor is erre gondolok, amikor a tanáromat hallom játszani – jegyzi meg Lőrinc. – A zene számomra olyan szellemi és lelki élményt jelent, amit más nem tud megadni – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában