Helyi közélet

2017.03.13. 11:58

Elképesztő érdeklődés az ásványok iránt

Miskolc - A hatalmas néző- és vásárlószám alapján már nem réteghobbi az ásványgyűjtés.

Miskolc - A hatalmas néző- és vásárlószám alapján már nem réteghobbi az ásványgyűjtés.

„Amit itt nem látsz, az nem is létezik” – böki oldalba az egyik fiatalember a másikat, miközben félig elnyílt szájjal bámulják az egyik standon sorakozó ásványokat.

Számomra a miskolci börze egy ünnep. Találkozik kelet és nyugat. Detriczh Balázs

Nézni és vásárolni való ásványban, kőzetben, fosszíliában, ércben, maradványban pedig nem volt hiány a hétvégén a Miskolci Egyetemen, ahol 35. alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált. Ahogy látogatóban sem: nemhogy az Egyetemvárosban, de még a környékén is minden talpalatnyi területen autók parkoltak, a bejáratnál folyamatosan sorok álltak a pénztáraknál, a kiállítók és árusok standjai környékén pedig jóformán mozdulni sem lehetett.

A Rudabányait volt a sztár

Az idei fesztivált is szakmai nap előzte meg pénteken, és tizedik alkalommal rendezték meg az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát. Amelynek legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat a középiskolás diákokat, akik a földtudományok valamelyik ágával a tananyagon túlmenően foglalkoznak, kutatásokat végeznek és egy konferencia keretében lehetőséget nyújtson nekik, hogy az így szerzett ismereteiket egymással és az érdeklődőkkel megosszák.

Az ásványfesztivál tematikájában idén az év ásványa a kvarc volt, míg az év ősmaradványa a barlangi medve.

De persze a legtöbben az újonnan felfedezett ásványra, a Rudabányaitra voltak kíváncsiak, amelyet egy előadás keretében bemutatott dr. Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Intézeti Tanszékének vezető docense. Arra azonban már a hivatalos megnyitó során felhívta a figyelmet, hogy senki ne számítson hatalmas, kézbe vehető ásványdarabokra, hiszen az új Ag-Hg-arzenát csak kis mennyiségben áll az egyetem rendelkezésére.

Gyűjtemény és dekoráció

Bár a látogatók legszívesebben nézelődtek és vásároltak, nagy volt az érdeklődés az előadások és a földtudományi játszóház iránt is.

Az azonban szemet szúró volt, hogy túlsúlyba kerültek az ásványokhoz képest a kínálatban a késztermékek, dísztárgyak, ékszerek, az egyik kiállító ironikusan meg is jegyezte: „jó ez a börze, csak kevés a csecsebecse…”. Másikuk arra panaszkodott, hogy az érdeklődők első kérdése egy ásvány kapcsán az, hogy milyen betegséget gyógyít, vagy mire használható az ezotériában, ha pedig nem kapnak kedvező választ, akkor már nem is érdekli őket.

– Én az alapján válogatok, ami tetszik, elsősorban nagyobb, mutatós ásványokat keresek, ami dísze is lehet a lakásomnak, ahogy a gyűjteményemnek is. Ugyanis dekorálok is vele és gyűjtöm is őket. Egyre nehezebb olyat találni, ami még nincs, most kék obszidiánt vásároltam, amit eddig még nem ismertem – mondja Rádi Romola, akinek nagyon tetszett az idei választék.

Detriczh Balázs nagyrészt saját gyűjtésű ásványokkal volt jelent a fesztiválon, főleg a Mátrában és a Zemplénben keresi fel a lelőhelyeket, de Erdélyből és Felvidékről is szoktak táborok keretében kőzeteket gyűjteni. Az ásványgyűjtés kapcsán elmondta, már elérhető Magyarország földtani térképe az interneten, ami nagy segítség az amatőrök számára is, illetve a geomania.hu oldalt javasolta, ahol lehet a lelőhelyekről és a lehetőségekről tájékozódni.

– Számomra a miskolci börze egy ünnep, amikor sok emberrel találkozhatok, gyűjtőkkel főleg. Találkozik a kelet és a nyugat, csereberélünk, eszmét cserélünk. Nagy igény van az ásványokra tapasztalatom szerint, de sajnos egyre kevesebb a hazai gyűjtés – teszi hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában