Helyi közélet

2017.03.07. 10:03

EKF: megérte volna pályázni Miskolcnak?

Miskolc - Egy széles körű társadalmi összefogás könnyebbé tehetné a forrás megteremtését.

Miskolc - Egy széles körű társadalmi összefogás könnyebbé tehetné a forrás megteremtését.

Vajon miért döntött úgy a miskolci önkormányzat, hogy nem pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre? Valóban nyomós-e az érv, amivel indokolták a döntést? Dr. Kriza Ákos polgármester múlt heti közleményében így fogalmazott: „Városunk gazdasági teljesítőképességének látványos erősödését, az ebből fakadó új lehetőségeinket a dolgozói bérek emelésére kívánjuk fordítani.” A döntést „a pályázat feltételeinek alaposabb ismeretében, a lehetséges előnyök és a várható erőfeszítések nagyságrendjének számbavétele után” hozták meg, olvasható még.

Önerőből kell finanszírozni

Megnéztük mi is a pályázatot. A felhívásból kiderül, nem tűnik egyszerűnek a megvalósítás. Már csak azért sem, mert fontos kritérium például, idézzük: „hogy a pályázat széles és erős politikai támogatással bírjon”, ez azonban az utóbbi időben nem jellemző a városra. A nagyobb nehézség azonban az, hogy a tervezett program megvalósítását önerőből kell finanszírozni, vagy legalábbis tételesen fel kell tüntetni, hogy milyen szervezés útján kíván a pályázó hozzájutni a megvalósításhoz szükséges forráshoz. A kiírás alapján külön összeg nem járna a tervezett programokhoz, az infrastruktúra kiépítéséhez, azt a település költségvetésének terhére, további (uniós) pályázatokból, magánforrásból kell finanszírozni. Ha az előzetes terveket sikerül megvalósítani, akkor kap a település az uniótól – Melina Mercouri díjat, ami jelentős összeg, 1,5 millió euró –, de nem jár feltétlenül.

Az más kérdés, hogy egy széles körű társadalmi összefogás könnyebbé tehetné a forrás megteremtését. A pályázati útmutató szerint egyébként elég nagy a szórás abban, hogy a pályázó városok mekkora összeget szántak a kulturális főváros év programjaira Európa-szerte, a költségvetés 20 és 80 millió euró között mozgott. (A miskolci önkormányzat 2017-es költségvetésének tervezete mintegy 2,4 milliárd forintot szán kultúrára, ebből az önként vállalt kulturális feladatokra 568,6 millió jut, ez nagyjából 1,8 millió euró.) Vagyis elég nagy erőfeszítésre lenne szükség az összeg megteremtéséhez.

Nem pénz kérdése

– Nem pénz kérdése a pályázat megírása – mondta lapunknak Fedor Vilmos (az idő tájt Miskolc polgármestere volt), aki több mint tíz éve megálmodta, majd koor­dinálta az akkori pályázatot: Miskolc megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet. És bár az egyik legesélytelenebbnek tartott pályázóként indult, második lett a megmérettetésen.

– 97-en működtünk közre a kidolgozásban, és senki nem kapott érte egy fillért sem. A lobbi, a kísérőrendezvények kerültek pénzbe – mondta.

Fedor Vilmos arra már nem emlékszik, hogy mennyibe került volna a pályázat megvalósítása, de az önrész mellett a kormány és az unió is beszállt volna a finanszírozásba.

Nem lehet népszavazás

Múlt héten adtunk hírt róla, hogy Rózsa Edit ismert közéleti szereplő helyi népszavazást kezdeményez, hogy az összefogással elérjék, a polgármester változtasson a döntésén, azaz Miskolc pályázzon a címre. A népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést azonban nagy valószínűséggel nem fogják engedélyezni. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis nem lehet népszavazást kiírni költségvetést érintő kérdésekben. Márpedig a pályázat megvalósítása a város költségvetését is erősen érintené.


A hozadék

A pályázati útmutató szerint a korábbi EKF-nyertes városok – többek között – az alábbi örökségről számoltak be:

  • A város kulturális kínálatának megnövekedett igénybevétele, különösen a részvételre kevésbé hajlamos hallgatóság körében.
  • Mérhető növekedés tapasztalható a polgárok önbecsülésében és a város iránt érzett büszkeségben.
  • Nagyobb nemzetközi ismertség és lefedettség, mely gyakran fokozott turizmust és jobb megítélést eredményez.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában