Helyi közélet

2017.03.29. 07:44

Csalogat Cambridge, hív Skócia

Miskolc – Mindig is próbáltam a legtöbbet kihozni a lehetőségeimből, és az egyetem kiválasztásakor fontos szempont volt számomra az oktatás minősége, amit a különböző internetes, évente megjelenő rangsorok alapján könnyen le is tudtam ellenőrizni. Ezeken a listákon a Müncheni Műszaki Egyetem az elmúlt években nagyon jól teljesített, és idén is a világ 30 legjobb műszaki egyeteme között van, mindemellett pedig ingyenes képzést biztosít mindenkinek.

Miskolc – Mindig is próbáltam a legtöbbet kihozni a lehetőségeimből, és az egyetem kiválasztásakor fontos szempont volt számomra az oktatás minősége, amit a különböző internetes, évente megjelenő rangsorok alapján könnyen le is tudtam ellenőrizni. Ezeken a listákon a Müncheni Műszaki Egyetem az elmúlt években nagyon jól teljesített, és idén is a világ 30 legjobb műszaki egyeteme között van, mindemellett pedig ingyenes képzést biztosít mindenkinek.

Így aztán már a 11. osztályban erre az egyetemre esett a választásom, és ezután célzottan az itteni felvételire kezdtem készülni. Az oktatás minősége mellett az egyetem által kínált lehetőségek álltak nálam az első helyen, viszont ugyanolyan fontos szerepet játszott ebben maga a város és annak élhetősége is, amiben München úgyszintén kiválóan teljesít, hiszen már évek óta a 4. legélhetőbb város a világon. Mindemellett pedig mérnöki fellegvár, többek között hála a számtalan nagy multinak mint például a BMW, MAN, Siemens, és a nekik köszönhető hatalmas pénzügyi támogatásnak az oktatásban, kutatásban és egyetemi szervezetek működtetésében. Tehát München tökéletes hely annak, aki nagy karriert akar befutni mérnökként. A külföldi tanulmányokon keresztül rengeteg új és nem mindennapi inger és tapasztalat éri az embert, és minél fiatalabb korban éli át ezt valaki, annál többet alakít a személyiségén, világfelfogásán és tudásán – fogalmaz Csilik Levente, aki két évvel ezelőtt még a Miskolci Herman Ottó Gimnázium diákja volt. Ő is az egyike annak 10 ezer magyar fiatalnak, akik külföldi egyetemen szeretnének diplomát szerezni. A felmérések szerint számuk egyre nő.

Közgazdaság és orvosi

A Földes Ferenc Gimnáziumban is egyre több a külföldi egyetemre jelentkező diákok száma (jelenleg 10 körül). Sőt, a nemzetközi és a hazai országos versenyek győzteseit, legjobbjait csalogatják is a külföldi egyetemek, tudjuk meg Veres Páltól, a gimnázium igazgatójától. Cambridge-ben már 400-500 magyar fiatal tanul, és tulajdonképpen ők a legokosabbak, fogalmaz az igazgató. Tapasztalatai szerint sokan választanak közgazdasági vagy jogi képzést külföldön, mivel az itthon fizetős lett. Nagy sláger volt korábban Dániában a közgazdasági képzés, Ausztriában az orvosi, műszaki és közgazdasági szakok. Olaszországban a Bocconi Egyetemen szintén a közgazdaság, újabban pedig Kolozsváron a pszichológia.

– A már külföldön tanuló fiatalok azt mondják, az alapdiplomát érdemes Magyarországon megszerezni, külföldön inkább mester- vagy doktori képzésre célszerű jelentkezni – jegyzi meg Veres Pál.

Gyakorlatiasabb képzés

Soltész Petra a Herman Ottó Gimnázium végzős diákja, ő Skóciában szeretne továbbtanulni, de azt még nem döntötte el pontosan, hogy melyik egyetemen. A motivációs és ajánlólevele alapján több helyre is felvették, már csak az érettségin kell teljesítenie a megfelelő szintet.

– Több oka is van annak, hogy skóciai egyetemet választottam. 13 éve tanulom az angolt, és szeretném a nyelvtudásomat tökéletesíteni. Ezenkívül Magyarországon nincs törvényszékipszichológus-képzés, Skóciában van, én pedig ezt a szakot választottam – mondja Petra.

Hozzáteszi: van egy ismerőse, aki már két éve Skóciában tanul, tőle sok mindent megtudott a külföldi tanulmányokról, de az egyetemek honlapján is rengeteg információ található.

– A nyugat-európai egyetemeken sokkal gyakorlatiasabb a képzés, mint Magyarországon, ezért érdemes ott tanulni – teszi hozzá.


Fizika Angliában

Tompa Tamás a Földes Ferenc gimnázium végzőse, diákolimpikon. Nem csoda, hogy a Cambridge-i Egyetem hallgatója szeretne lenni, ahol fizikát tanul majd. Tulajdonképpen már ő is felvételt nyert, csupán az érettségit kell ötösre teljesítenie. Mint mondja, Angliában teljesen más az oktatási rendszer, mint hazánkban. A diákok bizonyos elméleti ismeret után lehetőséget kapnak önálló munkára és kutatásra. Arra is van lehetőség, hogy egy-egy professzor csak 1-2 diákkal foglalkozzon. Bár a tandíj borsos, de jó diákhitelekhez lehet hozzájutni, és ösztöndíjakra is lehet pályázni, sorolja Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában