Helyi közélet

2017.03.21. 15:13

Az egyik legsikeresebb kutatóintézmény

Miskolc - Öt kiemelt projekt indul a Bay Zoltán kutatóközpontban, másfél milliárd forint értékben.

Miskolc - Öt kiemelt projekt indul a Bay Zoltán kutatóközpontban, másfél milliárd forint értékben.

Konzorciumi tagként, hazai nagyvállalatok beszállítójaként öt kiemelt KFI projekt kutatási feladatai indulnak meg a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél. Az öt projekt összértéke meghaladja a 11 milliárd forintot.

Környezetbarát megoldások

A projektekről dr. Lenkeyné Bíró Gyöngyvér és Nagy Zoltán divízióigazgatók, valamint István Zsolt osztályvezető, a társadalmi kapcsolatok felelőse tájékoztatott. Mint elhangzott, a kft. a Magyar Suzuki Zrt.-nek gyártáslogisztikai megoldásokat szállít, anyagfejlesztést végez, valamint hegesztőrobotokat és lézerhegesztési technológiákat dolgoz ki. Az Albacomp RI Kft. számára gépjárművekbe utólagosan beszerelhető automatikus GPS-alapú elektronikai segélyhívó berendezést fejleszt. Az Alcufer Kft. új tehergépjármű- és autóbuszbontó mintaüzeméhez logisztikai rendszert és környezetbarát megoldásokat dolgoz ki. A Borsodchem Zrt. által tervezett új környezetbarát eljárás fejlesztésénél olyan fémhab katalizátor kidolgozásába kapcsolódik be, amelynek célja a hatékonyabb szennyezőanyag-bontás. A Rába Futómű Kft. számára pedig olyan hajtáslánc-termékfejlesztést, amelynek köszönhetően alacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás érhető el.

De frissen elbírált nyertes pályázatokkal is büszkélkedhetnek. Így például a nemzetközi programok között két új H2020-as, üzemelésbiztonságot célzó projektjük kapott zöld utat.

Kutatás és fejlesztés

Közös munka indulhat a Miskolci Egyetemmel és a Boschsal. De szerepelnek a kutatásaik között anyag- és technológiai fejlesztések mellett újrafeldolgozási technológiák, mint a napelemek szilíciumának hasznosítása, ipari lézertechnikák, logisztikai, informatikai célgépek és közlekedési rendszerek fejlesztése.

Majd 25 éve Miskolcon

Jövőre ünnepli fennállásának 25-ik évfordulóját a kutatóközpont, amely Miskolc mellett a fővárosban és más nagyvárosokban is jelen van. Frissen esett át egy átalakításon, és lett nonprofit kft. Négy szakmai divízió alakult ki, amelyből a mérnöki és az intelligens rendszerek mutatkozott be. Előbbi három telephelyen működik, 54 fővel, melyből 35-en Miskolcon dolgoznak. 13 tudományosan minősített munkatársuk van, és dr. Kaptay György, a Miskolci Egyetem professzora személyében akadémia tag is segíti munkájukat. Az intelligens rendszerek divízió több osztállyal és mintegy 24 munkatárssal – 20 Miskolcon – működik a cégnél.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában