Helyi közélet

2017.03.26. 22:31

„Adni a legjobb a világon!”

Miskolc - Egymillió forintot ajánlottak fel a gazdák Margaritának. Az édesanya sírva köszönte meg az adományt.

Miskolc - Egymillió forintot ajánlottak fel a gazdák Margaritának. Az édesanya sírva köszönte meg az adományt.

A 10 éves Margarita kórházi ágyán ülve színezget. Édesanyja mellette, segít neki az előzőleg megtervezett nyári pólókat színesre varázsolni. Hosszú hónapok teltek már el azóta, hogy kiderült, Margaritának lábszárdaganata van. Szeptemberben Budapesten amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől, majd kemoterápiás kezelések következtek, amelyek a mai napig is tartanak. A kislány hősiesen tűri a megpróbáltatásokat, nem panaszkodik.

Anyával játszunk

– Jól telnek itt a napok. Délelőtt tanulni szoktam, utána pedig játszunk anyával. Például azt, hogy meggyógyítjuk Makit, a játékmajmomat. Mert Maki is kórházba került, összetett betegsége van. A steril boxban volt, mert csontvelő-átültetésen esett át. Most rehabilitációra jár. De a járással is problémája van, és daganatot fedeztek fel a kezében – sorolja Margarita Maki problémáit. Majd a sajátjáról kérdezzük.

– A kemótól fáj egy kicsit a fejem és gyenge vagyok tőle, de kibírom. Öt blokkot kapok egyszerre – magyarázza a kislány nagy szakértelemmel. A kezelés hosszú hónapjai alatt bizony volt alkalma megtanulni a kórházban használatos szakszavakat is. Édesanyja, Buncsák Irén végig mellette van a kórházban, és nagyon reménykedik, hogy kislánya mihamarabb meggyó­gyul.

Fontos nap volt a pénteki Margarita és édesanyja életében. Vendégek érkeztek hozzájuk, akik egymillió forint adományt hoztak.

A pénz fele a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek által szervezett Gazdabál bevételéből származik, ezt az összeget 250–250 ezer forinttal egészítette ki a Taskó és Társa Kft., valamint az Agroszan Bt. Az édesanya szóhoz sem tudott jutni, amikor átvette az adománylevelet, könnyeivel küszködve rebegte: „köszönöm”. Bizony a könnyeikkel küszködtek az adományozók is.

A gazdák kérték

Taskó József, a B.-A.-Z. Megyei Gazdakörök Szövetsége megyei elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke lapunknak elmondta, tavaly a gazdák kérték, hogy a vezetőség szervezzen egy bált. Aztán kiderült, hogy marad pénz a bevételből, így lett a Gazdabálból jótékonysági bál. Szépen fogytak a támogató jegyek is, így most 500 ezer forinttal tudnak hozzájárulni Margarita gyógyulásához.

– Adni a legjobb dolog a világon. Az ember ilyenkor még a könnyeivel is küszködik, látva, hogy egy kislány előtt még itt az egész élet, és már ilyen súlyos gondokkal kell megbirkóznia – teszi hozzá Taskó Jószef.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke lapunknak úgy fogalmazott, mindig nagyon megérinti, ha beteg gyerekkel találkozik. – Bízom benne, hogy Margarita érzi, sokan aggódnak érte, és nincs egyedül, hiszen mi is itt állunk mellette. Meghatott az is, hogy az osztály orvosai és ápolói elkötelezetten küzdenek érte. Azzal köszöntem el tőle, hogy ne adja fel, mert a céljait még meg kell valósítania – fogalmazott Jakab István.

Szaniszló János, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. Megyei alelnöke, az Agroszan Bt. ügyvezető igazgatója pedig hozzátette:

– Amikor egy beteg gyermekről van szó, az mindannyiunkat megérint. Nekem is vannak gyerekeim, unokáim, így nagyon is átérzem, amikor valaki segítségre szorul. A mi cégünk egy családi vállalkozás, de a tulajdonosok egyhangúlag arra szavaztak, hogy egészítsük ki a bálban összegyűlt összeget. Margaritát látni szomorú is és jó érzés is. Szomorú, hogy egy 10 éves kislány ilyen helyzetbe került, az viszont jó, hogy mosolyog”.


„Jó esélyei vannak”

Margarita kezelőorvosa dr. Simon Réka osztályvezető főorvos. Őt a kislány állapotáról kérdeztük. Megtudtuk: bár Margaritának áttétje van a combcsontjában, de ez a daganat stagnál, nem nőtt tovább, és bizakodásra ad okot az is, hogy távolabbi áttétek nincsenek, se a tüdőben, se az agyban.

Hozzátette: Margarita nagyon jól viseli a kezeléseket, nagyobb fertőzése nem volt, és semmiféle szervi funkciós eltérése nincs. Margaritának jó esélyei vannak a felépülésre.


Akkor sem lenne jobb, ha sírna, ezért inkább mosolyog, ezt mondta az RTL stábjának Margarita, az a tízéves miskolci kislány, akinek rákos betegsége miatt le kellett vágni a fél lábát tavaly augusztusban.

A kislány szeptembertől a kórházban tölti napjait. Egy drága vizsgálat segíthetne rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában