Helyi közélet

2017.03.05. 17:21

A regéciek építik a várukat

Regéc - A település vezetői nem nyugodtak bele, hogy 13. századi váruk elpusztult.

Regéc - A település vezetői nem nyugodtak bele, hogy 13. századi váruk elpusztult.

Mondhatnák azt is, hogy a regéciek várszerető és várépítő emberek. Az utóbbi években ugyanis másról sem szól a település vezetésének az élete, minthogy megmentse és valamennyire visszaépítse a falu felett magasodó vulkanikus hegy tetején álló romokat. Az erőfeszítéseket siker koronázta, tavaly jelentős állomásához érkezett a Regéci vár felújítása, mesélte az Észak-Magyarország napilapnak Bakos Ferenc, a település polgármestere. ÉMOP-os támogatás segítségével sikerült visszaépíteni az Öregtornyot, melyben négy szinten fedett kiállítótér létesült. A vár mellett rendezvényteret alakítottak ki, mely az idei turisztikai szezonban már különböző programoknak, lovagi tornáknak ad helyet. A vár gazdagabb lett egy fogadóépülettel is, ahol a turisták megpihenhetnek vagy vásárolhatnak a büfében és az ajándékboltban.

Tavaly jelentős állomásához érkezett a Regéci vár felújítása.

Bakos Ferenc

Bástya és torony

Azonban még mielőtt a turisták megmásznák a Várhegyet, már a falu közepén megbizonyosodhatnak arról, hogy itt minden a történelmi épületről szól. Megépült ugyanis a látogatóközpont, mely olyan, mint egy kis vár. Az utcafront felőli fala bástyára hasonlít, ha pedig belépünk a kapun, a gyilokjárót is megpillanthatjuk, ami minden valamire való vár fontos kelléke. Bakos Ferenc megjegyzi, az biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz.

Körülnézünk mi is a látogatóközpontban. Még folynak kisebb javítások, de mire jönnek a turisták, minden készen várja majd őket. Több kiállítóteremmel és egy konferencia­teremmel is rendelkezik az épület. Az állandó kiállítás a „Gyermek a várfalak között” címet viseli, mely II. Rákóczi Ferenc regéci gyermek­éveivel, I. Rákóczi György fejedelem korával, a Rákóczi-szabadságharc időszakával, valamint a fejedelmi család magánéletével is megismerteti a látogatót. Az időszaki kiállításon a várépítés menetét követhetjük nyomon. Fotókon láthatjuk, hogy nőttek ki a romokból a várfalak. És mindez az építésvezető szemszögéből, a fotókat ugyanis ő készítette. Következő állomásunk a filmvetítőterem, ahol akár egy 3D-s filmet is megtekinthetnek a látogatók, mely a Regéci vár három történelmi korszakát mutatja be. Hamarosan a sárospataki várból érkezik egy újabb kiállítási anyag „Jeles történelmi hölgyek” címmel, tudjuk meg Bakos Ferenctől. Aztán a teraszra invitál bennünket, aminek hátsó részében múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki. Néhány lépcső, és feljutunk a toronyba, melyből jó idő esetén gyönyörű kilátás nyílik a településre és a Regéci várra. Nekünk nem volt szerencsénk, az esős, párás időben vajmi keveset láttunk a környező tájból.

Reneszánsz palota

Bakos Ferenc hangsúlyozza: Regécnek egyetlen lehetősége van, a vár. Amikor az előző polgármesterrel, Kormos Istvánnal elkezdték a történelmi épület romjainak kiszabadítását a gazból és a földből, még nem tudták, mibe vágják a fejszéjüket. Nyári, régészeti táborokat rendeztek, együttműködtek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel és pályáztak. A mostani eredménynek nagyon örülnek, de további terveik vannak. Egy újabb pályázat segítségével szeretnék helyreállítani a vár keleti, reneszánsz palotáját, a pincétől a tetőig. Már csak a megfelelően képzett munkaerőre várnak. Mert bizony ebből a kis településeken is hiány van.


Így támadt fel romjaiból

1999-ben kezdte meg a regéci önkormányzat az egykori Rákóczi-sasfészek régészeti feltárását. Azóta itt minden nyáron régészeti ásatások és helyreállító munkák folytak. Az első igazán jelentős helyreállítás 2003-ban történt az északi bástyánál, majd 2006-ban a keleti palotaszárny falain. Nagyságrendekkel komolyabb helyreállítás 2012-ben zajlott a nyugati és keleti várfalakon, illetve az öregtorony megmaradt falain. Ekkor nyújtott be a község pályázatot egy nagyszabású fejlesztésre, amit siker koronázott. 2015-ben az eltelt háromszáz év legnagyobb beruházása valósulhatott meg Regéc várában az Öregtorony teljes újjáépítésével, a településen a látogatóközpont létrehozásával. A fejlesztésre 560 millió forintot nyert a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában